Predsednik Poljske imenovao Moravjeckog za premijera

Izvor: N1 televizija, 07.Dec.2017, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Poljske imenovao Moravjeckog za premijera

Poljska premijerka Beata Šidlo podnela je ostavku i na njeno mesto je došao ministar finansija Mateuš Moravjecki, kojeg je zvanično imenovao predsednik Poljske Andžej Duda.

Duda je tokom ceremonije u predsedničkoj palati rekao Moravjeckom da će nastojati da sarađuje s njim.

On je zahvalio dosadašnjoj premijerki Beati Šidlo, koja je podnela ostavku, na dvogodišnjem vođenju konzervativne Vlade Poljske.

Ostavka Beate Šidlo usledila je posle nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nedelja spekulacija o njenoj smeni, bez obzira što je aktuelna vlada u Varšavi popularna među mnogim Poljacima, navodi agencija AP.

Moravjecki je rekao da je Šidlo podnela ostavku na sastanku u centrali vladajuće partije, ali da stranačko rukovodstvo želi da ona zadrži neku od važnih pozicija u vladi.

Kritičari su naveli da smena premijerke ima za cilj da odvrati pažnju Poljaka od važnih tema poput sporne reforme pravosudnog sistema.

Poljski mediji su u proteklih nekoliko nedelja izveštavali da bi novi premijer mogao da bude lider vladajuće partije Jaroslav Kačinski, ali da će, sudeći po rezultatima anketa, to mesto preuzeti Moravjecki.

Njegov izbor treba da potvrdi parlament, što bi trebalo da bude formalnost s obzirom da vladajuća stranka Pravo i pravda ima komotnu većinu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ostavka premijerke Poljske, Moravijecki je menja

Izvor: B92, 07.Dec.2017

Premijerka Poljske Beata Šidlo podnela je ostavku i na čelu poljske vlade će je zameniti sadašnji ministar finansija Mateuš Moravijecki...To je saopštila Beata Mazurek, portparolka konzervativne vladajuće partije Pravo i pravda, a po završetku sastanka u sedištu te partije u Varšaravi, prenosi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.