Premijer Poljske Beata Šidlo podnela ostavku

Izvor: Vostok.rs, 08.Dec.2017, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Poljske Beata Šidlo podnela ostavku

Premijer Poljske Beata Šidlo podnela je ostavku, saopštila je poljska novinska agencija.

Agencija navodi da je vladajuća poljska Partija prava i pravde nominovala ministra finansija Mateuša Moravjeckog za premijera umesto Šidlove.

Portparolka partije Pravo i pravda Beata Mazurek potvrdila je informaciju po završetku sastanka u sedištu te partije u Varšavi.

Mazurekova je navela da je Šidlova podnela ostavku tokom sastanka, ali da stranačko rukovodstvo želi da ona dođe na drugu važnu poziciju u Vladi, pri čemu portparolka nije precizirala o kojoj je funkciji reč.

U Varšavi se nedeljama spekulisalo da bi lider partije Jaroslav Kačinjski mogao da postane sledeći premijer, ali su poljski mediji pisali da bi novi šef Vlade mogao da bude i Moravjecki, premda je Vlada Beate Šidlo bila popularna među mnogim Poljacima, napominje američka agencija.

Kritičari poljskih vlasti vide promenu na čelu Vlade Poljske kao „dimnu zavesu“ kako bi se skrenula pažnja sa glasanja u petak o zakonima putem kojih bi se vladajućoj partiji dala značajna ovlašćenja nad pravosudnim sistemom Poljske.

Inače, Beata Šidlo je pre dva dana objavila tvit koji je, kako su tada preneli poljski mediji, nagoveštavao njen odlazak sa funkcije, imajući u vidu spekulacije u Varšavi o mogućoj rekonstrukciji Vlade.

„Bez obzira na sve, Poljska je najvažnija. Ona je ta koja brine o porodici i vrednostima i koja je bezbedna, koja polazi od temelja hrišćanskih vrednosti, tolerantna i otvorena, moderna i ambiciozna. To je moja zemlja. Primer Evropi i svetu. To je ono što mi Poljaci jesmo“, napisala je Šidlova u utorak na svom nalogu na Tviteru.

Poruka je, kako prenosi AP, napisana posle sastanka o rekonstrukciji Vlade u njenoj konzervativnoj Partiji prava i pravde.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.