Komarci zaraženi Zapadnim Nilom u Pančevu: Ponavlja se prskanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2018, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komarci zaraženi Zapadnim Nilom u Pančevu: Ponavlja se prskanje

Komarci zaraženi virusom Zapadnog nila pronađeni su na osam lokacija na teritoriji grada Pančeva. Tamo gde ih ima, kako saznajemo, biće ponovljeno prskanje.

Na  21 lokaciji na teritoriji Pančeva, na kojima su komarci testirani na virus groznice Zapadnog Nila, pozitivan rezultat bio je na osam. Brojnost komaraca je mala i  ispod  granice  koja zahteva novo suzbijanje i zaprašivanje,  ali će  na mestima gde su pronađeni zaraženi komarci tretman biti ponovljen.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />“Izvršen je tretman  5.septembra  i to na 21 lokaciji na teritoriji Pančeva sa naseljenim mestima. brojnost je mala ,rečne forme su daleko ispod granica za ponovno prskanje a i komaraca kućnih formi su ispod granice . Ipak i pri tako maloj brojnosti,na žalost, imamo zaraženih komaraca  ali se nadamo da će ponovnim tretmanom se to smanjiti”, izjavila je Vesna Petković Borovnica.

Iz  pančevačkog Zavoda za javno zdravlje kažu da u prethodne dve nedlje  nije bilo  novoobolelih od groznice Zapadnog Nila.

“Od početka nadzora  groznice Zapadnog Nila, to je bilo 1 .juna, prema podacima Batuta imali smo   ukupno 40 obolelih sa teritorije južno- banatskog okruga.Iz svih  opština prijavljeni su oboleli osim iz  Opštine Plandište.Epidemiološka situacija se sada poboljšava, poslednje dve nedelje imali smo prijavljene tri sumnje na groznicu Zapadnog Nila i one su  sve odbačene .Znači nema  prijavljenih novoobolelih. Tome ide u prilog i vremenska situacija i uslovi koji su nepovoljni za komarce, hladnije vreme i niže temperature koje njima ne odgovaraju”, izjavila je epidemiolog Olivera Stanišić.

Zbog prisustva zaraženih komaraca  I dalje stoji apel da se  preduzimaju mere lične zaštite.Upotreba sredstava protiv ujeda komaraca, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, izbegavanje boravka na otvorenom u sumrak i u zoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.