Kneset odobrio novu izraelsku vladu

Izvor: Blic, Tanjug, 01.Apr.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kneset odobrio novu izraelsku vladu

Izraelski Kneset (parlament) odobrio je novu izraelska vladu, predvođenu liderom konzervativnog Likuda Benjaminom Netanjahuom, posle šestočasovne debate u Jerusalimu. Šestdeset devet poslanika je glasalo za, 45 je bilo protiv, pet uzdržano.



Netanjahu je tako postao drugi put premijer za deset godina. Ta 32. vlada u Izraelu sa 30 ministara i osam zamenika ministara najveća je i najskuplja u istoriji te zemlje. Ona se trenutno sastoji od 15 članova imenovanih na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predlog Likuda ili članova te partije, koja je dosad bila u opoziciji, pet iz ultranacionalističke stranke Izrael naš dom (Israel bejtenu), isto toliko iz Laburističke partije levog centra, četiri iz ultraortodoksnog Šasa i jednog iz frakcije Jevrejski dom (Habajt hajehudi), zagovornice širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Novi premijer Netanjahu je već bio na tom položaju od 1996. do 1999. Šef diplomatije je kontroverzni političar Avigdor Liberman, lider stranke Izrael naš dom, a vođa laburista, takođe bivši premijer Ehud Barak, ostao je ministar odbrane, kao u prethodnoj vladi.

Pošto su u novoj vladi i desno i levo orijentisani ministri njihovi stavovi o rešenju izraelsko-palestinskog sukoba se razlikuju. U samom vrhu bezbednosnih briga nove vlade biće razvoj iranskog nuklearnog programa. Prvi zadatak će joj, međutim, biti da se bavi ekonomskom krizom. Zapad je već izrazio zabrinutost što je u Izraelu na pomolu vlada sastavljena uglavnom od desnih partija, koje se protive stvaranju nezavisne palestinske države.

Netanjahu se umesto toga zalaže za ekonomski mir, zapravo ekonomski razvoj Palestinaca, što im ne garantuje državu i čemu se unapred protive.

Više od 50 odsto Izraelaca nezadovoljno novom vladom

Više od polovine Izraelaca, 54 odsto, nezadovoljno je novom vladom, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnjenja objavljeni jutros, samo nekoliko časova nakon što je novi premijer Benjamin Netanjahu položio zakletvu. Sudeći po anketi koju je vodio profesor Kamil Fuks sa Univerziteta Tel Aviv, manje od trećine ispitanika kaže da je zadovoljno Netanijahuvom vladom, najvećom u istoriji Izraela sa ministrima s obe strane političkog sprektra.

U govoru pred polaganje zakletve on je precizirao svoje planove za budući dijalog sa njima, naglasivši da veruje u postizanje stalnog sporazuma i označivši sve ranije pokušaje da se sklopi mir prečicama, kojima su se "postigla samo kratkoročna rešenja i izazvalo više krvoprolića". Obraćajući se indirektno palestinskom rukovodstvu rekao je: "Ako istinski želite mir, mir se može postići"; istakavši: "Mi ne želimo da vladamo drugim narodom".

Njegovu izjavu portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa nije označio ohrabrujućom jer nije pomenuo mogućnost stvaranja palestinske države.

Vođa Likuda je dobio mandat od predsednika Izraela Šimona Peresa da formira novu vladu 20. februara, 10 dana nakon vanrednih opštih izbora, raspisanih zbog ostavke premijera Ehuda Olmerta, kome preti optužnica za korupciju. Netanjahuu nije pošlo za rukom da oformi vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi bila i centristička Kadima, koju sada predvodi odlazeća šefica diplomatije Cipi Livni.

Netanjahu se inače protivi stvaranju nezavisne palestinske države uz Izrael ali ne i palestinskoj samoupravi. U međuvremenu je predsednik Peres izjavio da je početak nove vlade obećavajući, uprkos brigama kod kuće i inostranstvu u odnosu na njenu poziciju prema miru sa susedima.

Abas: Netanjahu ne veruje u mir na Bliskom istoku

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je danas međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na novu izraelsku vladu, upozorivši da lider konzervativnog Likuda Benjamin Netanjahu, koji je predvodi, ne veruje u mir.

"Palestinci moraju reći svetu da Netanijahu ne veruje u mir, pa kako možemo sarađivati s njim? Moramo prebaciti loptu u međunarodno dvorište, tako da zemlje sveta izvrše pritisak na njega," precizirao je Abas za BBC na arapskom jeziku.

Abas je istovremeno istakao da je palestinska strana ispunila sve svoje obaveze navedene u takozvanoj Mapi puta ka miru na Bliskom istoku oju podržzava međunarodna zajednica.

"Sada svet mora jasno reći šta su obaveze Izraela. Kada mi ne bismo uradili naš deo, svet bi nas naterao da uradimo", rekao je Abas, podsetivši da Izrael mora ukloniti barijere na putevima na Zapadnoj obali i prestati da gradi jevrejska naselja na toj okupiranoj teritoji.

Po Abasovoj oceni Netanjahu "nije zainteresovan da zaustavi izgradnju u (jevrejskim) naseljima". Ipak je palestinski lider je obećao da će nastaviti mirovne pregovore sa Izraelom ako vidi da je novi premijer posvećen mirovnom procesu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Netanjahu ponovo premijer

Izvor: B92, 01.Apr.2009

Tel Aviv -- Izraelski Kneset odobrio je novu izraelska vladu, predvođenu liderom konzervativnog Likuda Benjaminom Netanijahuom, kome je ovo drugi mandat za deset godina...Šestdeset devet poslanika je glasalo za, 45 je bilo protiv uz pet uzdržanih. Ta 32. vlada u Izraelu sa 30 ministara i osam zamenika...

Nastavak na B92...

Izabrana izraelska vlada

Izvor: Radio 021, 01.Apr.2009

Izraelski parlament odobrio je novu vladu, predvođenu liderom konzervativnog Likuda Benjaminom Netanijahuom, posle šestočasovne debate. Ta vlada sa 30 ministara i osam zamenika ministara najveća je i najskuplja u istoriji te zemlje.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.