„Kišobran revolucija” u Hongkongu

Izvor: Politika, 29.Sep.2014, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Kišobran revolucija” u Hongkongu

Kao odgovor na proteste, Peking disciplinovao internet, a stranim zemljama preporučio da se ne mešaju u unutrašnje stvari Kine

Prema izveštajima agencija

Hongkong – Hiljade prodemokratskih demonstranata nezadovoljnih načinom izbora gradskog čelnika blokirali su ulice Hongkonga, azijske finansijske prestonice, i odbijaju da se raziđu uprkos pretnjama vlasti suzavcem, prenosi Tanjug. To su najmasovniji protesti u Hongkongu otkad je Kina 1997. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ponovo preuzela kontrolu nad bivšom britanskom kolonijom.

Rojters je ocenio da najnoviji događaji predstavljaju „najveći izazov Pekingu od gušenja demonstracija na Trgu Tjenanmen pre 25 godina”, dok ih AFP poredi s pokretom „Okupirajmo Volstrit” iz 2011.

Pošto su demonstranti „naoružani” kišobranima, suncobranima, plastičnim kabanicama i maskama kako bi se zaštitili od suzavca, pokret je na društvenim mrežama nazvan „kišobran revolucijom”.

Protesti su eskalirali tokom vikenda zbog prošlomesečne odluke Pekinga da odbaci otvoreno nominovanje kandidata za izbore za čelnika Hongkonga, prve u istoriji, koji treba da budu održani 2017. Kineske vlasti su 2008. najavile da će razmotriti mogućnost da do 2017. dozvole direktne izbore u Hongkongu, a 31. avgusta su saopštile da su direktni izbori odobreni, ali da će birači moći da glasaju za nekog od prethodno odobrenih kandidata s liste.

To znači da će kandidate birati odbor sačinjen uglavnom od propekinških tajkuna, što mnogi građani Hongkonga smatraju kršenjem obećanja o većoj demokratiji poluautonomne teritorije, naveo je AP.

Najpre je bilo zamišljeno da demonstracije u organizaciji pokreta „Okupirajmo centar s ljubavlju i miroljubivo” ili samo „Okupirajmo centar” počnu sutra, kada je u Kini nacionalni praznik, ali je eksplodirao ranije sa bojkotom nastave i zauzimanjem glavne vladine zgrade. Lokalni list „Saut Čajna morning post” izvestio je da su se štrajku priključile i osnovne i srednje škole, da je obustavljeno oko 200 linija javnog prevoza i da je veći deo banaka zatvorio svoje ekspoziture.

Protesti u Honkongu su izazvali očekivan odgovor centralnih vlasti u Pekingu. Najpre je disciplinovan internet, a pretraživanje fraze „okupiraj centar” onemogućeno je na društvenoj mreži „Veibo”, kineskoj verziji „Tvitera”.

Iako je kineskoj javnosti maltene blokiran dotok informacija iz Honkonga, slike protesta su ipak pronašle put do Tajvana, koji Peking i dalje smatra svojom provincijom koja jednog dana mora biti stavljena pod upravu centralne vlasti. Oglasila se i Velika Britanija, koja je izrazila zabrinutost za dešavanja u Hongkongu i pozvala na zaštitu prava demonstranata na okupljanje. Američki konzulat je izdao saopštenje u kojem poziva sve strane da se uzdrže od akcija koje bi dovele do „dodatne eskalacije sukoba”.

Poslovično osetljiv na uključivanje stranih faktora u unutrašnja pitanja, zvanični Peking je saopštio da od međunarodnih partnera očekuje „oprez u ovom pogledu” i da ne šalju „pogrešne signale”.

„Odlučno se protivimo mešanju bilo koje strane zemlje u unutrašnje stvari Kine. Takođe se protivimo pružanju podrške ilegalnim pokretima kakav je ‘Okupirajmo centar’”, saopšteno je iz kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Mada je Hongkong pod kontrolom Pekinga, građani imaju pravo na slobodu govora i proteste, premda ne mogu direktno da biraju svoju vladu. Ponekad ti protesti urode plodom, kao što je bio slučaj 2002, kada su izbile demonstracije zbog kontroverznog predloga zakona o nacionalnoj bezbednosti, koji je naknadno odbačen.

Hongkong, nekada dom ribara i farmera, izrastao je u modernu poslovnu i trgovinsku metropolu u kojoj je izmešan uticaj Zapada i Kine. Bivša kolonija koju je Velika Britanija posle Prvog opijumskog rata bila iznajmila od Kine na 99 godina postala je, po isteku tog roka pre 17 godina, specijalni administrativni region Kine.

Sistem uprave temelji se na principu „jedna zemlja, dva sistema”, po kojem je Peking dao regionu visok stepen autonomije i dozvolio mu da do 2047. zadrži svoj ekonomski i socijalni sistem, a zadržao je kontrolu nad spoljnom i odbrambenom politikom. Teritorija ima sopstvenu valutu i carinu.

D. V.

objavljeno: 29.09.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.