Kiselo grožđe

Izvor: Glas javnosti, 11.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiselo grožđe

Piše Vilijem Montgomeri

Organizovanje Olimpijade kineski lideri doživljavaju kao krupan strategijski korak u razvoju zemlje: priznanje sve uticajnijeg statusa uz istovremeno, pred vlastitim narodom veličanje uspeha koji postiže kompletan kineski sistem.

Ovaj drugi cilj će se sigurno, ostvariti, jer potpuna kontrola domaćih medija i energične represije kojima su izloženi svi neistomišljenici omogućiće vladi da građanima servira sliku prekrasnog olimpijskog iskustva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Što je babi milo.....

Brojni svetski lideri na ceremoniji otvaranja igara biće prikazani kao ishod respekta koji u svetu uživa nova Kina. Masovna gradnja i unapređenje infrastrukture u Pekingu zaista su impresivni i nije se nimalo škrtarilo u organizaciji Igara. No, kada je u pitanju međunarodna reakcija, stvari nisu baš tako jednostavne. Umesto da se istaknu i naglase pozitivni aspekti prerastanja Kine u moćnu svetsku silu, pažnja svetskih medija je skrenuta na autokratski komunistički režim i na ogroman jaz, koji postoji između njenog shvatanja sveta i shvatanja zapadnih demokratija.

Američka rana neprebolna..

Najnovije olimpijske vesti odnose se na kinesko poricanje obećanja da će obezbediti necenzurisani pristup Internetu za 20.000 predstavnika međunarodnih medija, koji će pratiti Olimpijske igre. Blokirane su njeb-stranice na kojima je data mogućnost da organizacije, kao što su „Amnesty International“, protibetske ili protajvanske grupe, različite organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava i religijska sekta Falun Gong, iznesu svoje neslaganje i drugačije mišljenje. Prvi novi svetski rekord ove Olimpijade biće brzina kojom će snage bezbednosti ugušiti svaki eventualni protest tokom Igara.

Dobro za Peking - loše za Zapad

Pred olimpijadu, bilo je sve više loših vesti - barem iz perspektive onih koji nastoje da prikažu bolju sliku Kine. U UN, Kina se pridružila ruskom vetu na sve eventualne korake protiv Roberta Mugabea u Zimbabveu, očigledno imajući na umu vlastite probleme u Tibetu i na Tajvanu. Kina je blokirala preduzimanje koraka u Darfuru, opet zbog vlastitih interesa u sudanskim naftnim koncesijama. Uprkos obećanjima da će eliminisati zagađenja u Pekingu, po svemu sudeći, nisu napravljena vidljiva poboljšanja.

Kina, prema svim merljivim pokazateljima, ide uzlaznom linijom. NJen ekonomski razvoj je neverovatan; isto je i s razvojem oružanih snaga, za koje se troše ogromna sredstva; njena ogromna populacija predstavlja izuzetno jeftinu radnu snagu, a zemlja počinje da se dokazuje regionalno i globalno. Očekivalo se da će pritisci uspešnog učešća u globalnoj ekonomiji neizbežno voditi ka promenama kineskog političkog sistema. Do sada ne postoje neke bitnije naznake da se tako nešto događa. Otvara se pitanje kako je moguće promeniti kinesku politiku prema njenim vlastitim građanima, a i prema međunarodnim problemima.

Vašingtonska noćna mora

Najveći strateški izazov Zapada je kako da usmeri ili oblikuje neminovan kineski put progresa, koji mnogi već nazivaju kineskim 21. vekom. Ključno pitanje je da li ćemo se suočiti sa ponavljanjem hladnog rata (NATO- Varšavski pakt), sa opasnim antagonizmima i konfrontacijama u širem političko-ekonomskom globalnom kontekstu, ili će to biti suočavanje s Kinom koja će, uz manje probleme, krenuti putem kooperativne i respektabilne međunarodne sile. U fazi smo kada su moguća oba puta. Ako zemlja krene tvrdim putem konfrontiranja, biće je veoma teško zaustaviti. Pogotovo ako se ima u vidu izuzetno snažan i promenjiv kineski nacionalizam.

opet boby nesto kritikuje kinu, bolje bi bilo da sa njima stvori partnerski odnos iako dosta rade na ekonomskom planu sto je dobroostalo ce doci samo posebi, polako boby i kinezi su stvoreni od krvi i mesa isto kao ameri. ovo ti je vec koji put pises o OI sa velikom ljubomorom i zavisti jer se kinezi predstavljaju u najboljem svetlu daj im prostora da disu kao ljudi niste vi ameri bogom dani da sudite o svemu i svacemu. postujem tvoje pravo da izneses svoje misljenje ali ne gledaj na druge kao neodgovorne i ne mislece ljude. pa ti kinezi su isto tako zaduzili svet kao i amerika mozda vise nego sto bi vi zeleli da priznate.

pozdrav svima i ne bih zeleo ovim da iniciram diskusiju protiv americkog misljenja i amer. naroda jer i oni su isto tako manipulisani. a gosp.penzionisani bivsi ambasador neka uziva u moru i suncu cavtata sa svojom prekrasnom suprugom ko zna vreme prolazi "uzmi boby sve sto ti zivot pruza danas si cvet sutra si uvela ruza"

Americki guverner kolonije Srbije 2000-2004 (toliko je valjda bio kod nas) komentarise stvari iz svog ugla.

Logicna pitanja se odmah namecu, posle citanja ovog teksta:

- Kina nije omogucila necenzurisani internet pristup za predstavnike medija. USA su u vreme rata protiv Jugoslavije 1999. bombradovali nasu RTS samo zato da bi sprecili da se informacija cuje i sa nase strane. Da li je to sloboda informisanja za USA?

- Zasto Kina mora da se ugleda na zapadne "demokratije"? Da li je dozvoljeno da postoji bilo kakav oblik drzave osim onog kao sto je u USA?

- Kina pokusava da sacuva Tibet u okviru teritorije. Da li je to lose? Da li je to losije od pokusaja Gruzije da sacuva Osetiju u okviru teritorije? USA podrzava Gruziju u ocuvanju teritorije, ali ne i Kinu.

Mogla bi se postaviti jos mnoga logicna pitanja, ali nema potrebe.

Svakom nepristrasnom citaocu je jasno da je Montgomeri licemer, ali sta ocekivati od diplomate - posao im je da sakriju istinu, ne i da budu principijelni. Srecom, ni mi citaoci nismo potpuno ispranih glava.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.