Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Feb.2019, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski festival svetlosti otvoren na Kalemegdanu

Kineski festival svetlosti otvoren je uz vatromet večeras na Kalemegdanu, a ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da su Kina i Srbija geografski udaljene, ali su srca naroda zemalja usko povezana.

Ona je povodom kineske Nove godine poželela srpskom i kineskom narodu prosperitet, sreću i mir.

"I da naše tradicionalno prijateljstvo poput ovih lampiona isijava veličanstvenu svetlost", poručila je Čen Bo.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << želju da nova ambasadorka Kine još više učvrsti prijateljstvo Srbije i Kine i izrazila očekivanje da će uskoro u Beogradu biti otvoren Kineski kulturni centar.

"Izložba je plod naše saradnje u okviru mehanizma 16 plus 1 čije rezultate već vidimo. To su Pupinov most, autoputevi, rekonstrukcija naših termoelektrana, ugrađivanje filtera za čistiji vazduh, rekonstrukcija brze pruge Beograd - Budimpešta i mnogi drugi projekti", rekla je Brnabić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je kineska kultura raskošna i bogata.

"Očekujem da će kroz složenu, bogatu i raznovrsnu kulturnu razmenu Srbija imati šta da nauči, doživi i vidi i čemu da se raduje, ali verujem da će i naši prijatelji u Kini imati priliku da se upoznaju sa kulturnim nasleđem Srbije i onim savremenim što Srbija stvara", rekao je Vukosavljević.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je kazao da je plan da srpska prestonica ove godine organizuje svoje dane u Pekingu i učestvuje na skupu hortikulture.

"Iza prijateljstva Srbije i Kine stoje prošlost, sadašnjost, ali i budućnost", rekao je Radojičić i dodao da Srbija i Kina rade na projektu za industrijsko tehnološki centar u Borči čija izgradnja predstoji.

Svetlosne instalacije u parku na Kalemegdanu biće postavljene do 24. februara, a svakog dana od 17 sati uključivaće se lampioni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kineski festival svetlosti otvoren na Kalemegdanu

Izvor: Beta, 04.Feb.2019

Kineski festival svetlosti otvoren je uz vatromet večeras na Kalemegdanu, a ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da su Kina i Srbija geografski udaljene, ali su srca naroda zemalja usko povezana.Ona je povodom kineske Nove godine poželela srpskom i kineskom narodu prosperitet, sreću i mir."I...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.