Kineska vojska u stanju povišene borbene gotovosti zbog Pelosijeve posete Tajvanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2022, 18:19

Kineska vojska u stanju povišene borbene gotovosti zbog Pelosijeve posete Tajvanu

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova večeras je oštro osudilo posetu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, uprkos upozorenjima kineske strane. Ministarstvo navodi da je uložilo protest američkoj strani. 

Kineska vojska nalazi se u stanju povišene borbene gotovosti i počeće seriju vojnih vežbi, saopštilo je večeras po lokalnom vremenu Ministarstvo odbrane Kine, posle dolaska na Tajvan predsedavajuće Predstavničkog doma američkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kongresa Nensi Pelosi.

Sinhua prenosi da će kineska vojska od 4. do 7. avgusta izvesti važne vojne vežbe i trenažne aktivnosti u moru i vazdušnom prostoru.

Uprkos oštrom upozorenju Kine, Pelosi je danas doputovala na Tajvan zbog čega je Kina oštro protestovala kod Sjedinjenih Država.

Kineski MSP saopštava da poseta šalje "pogrešne signale separatističkim snagama" koje traže "nezavisnost Tajvana", objavila je kineska televizija CGTN.

Poseta Nensi Pelosi ozbiljno krši princip "jedne Kine", ističe se u saopštenju.

"Poseta Tajvanu je pokazatelj podrške SAD demokratiji"

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi stigla je večeras na Tajvan, a po dolasku je rekla da je američka posvećenost demokratskom Tajvanu važnija nego ikada.

"Poseta naše delegacije iz Kongresa pokazatelj je nedvosmislene američke podrške demokratiji Tajvana", poručila je Pelosi na Tviteru.

Ona je navela da će se u razgovorima sa liderima Tajvana "ponoviti podrška američkim partnerima i promovisati zajednički interes, uključujući napredak slobodnog i otvorenog regiona Indo-Pacifik".

"Naša poseta nije prva, i ranije su delegacije Kongresa dolazile u Tajpej. Ovo ni na koji način nije kontradiktorno sa politikom SAD, koja se vodi Zakonom odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine", napisala je Pelosi.

Zakon o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine reguliše američke odnose sa ostrvom, ne zahteva da SAD intervenišu vojno u slučaju kineske invazije, već nalaže da se Tajvanu pruže resursi da se sam brani, kao i da se spreče bilo kakve unilateralne promene njegovog statusa od strane Pekinga.

Taipej: Lažne vesti da kineski avioni preleću Tajvanski moreuz

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da kineski državni mediji prenose lažne izveštaje u kojima tvrde da kineski borbeni avioni SU-35 preleću osetljivo područje Tajvanskog moreuza koji odvaja ovo ostrvo od Kine.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da u potpunosti prati aktivnosti u blizini Tajvana i najavilo da će na odgovarajući način odreagovati na (moguće) "neprijateljske pretnje", prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"KINESKA VOJSKA U STANJU POVIŠENE BORBENE GOTOVOSTI" Peking najavio seriju vojnih vežbi nakon dolaska Nensi Pelosi na Tajvan

Izvor: Blic, 02.Avg.2022

Kineska vojska nalazi se u stanju povišene borbene gotovosti i počeće seriju vojnih vežbi, saopštilo je večeras po lokalnom vremenu Ministarstvo odbrane Kine, posle dolaska na Tajvan predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, objavila je televizija CGTN.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.