Kina se sprema za propast Kima

Izvor: Vesti-online.com, 14.Dec.2017, 01:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina se sprema za propast Kima

Kina je počela tiho da gradi mrežu izbegličkih kampova uz 1,416 kilometara dugu granicu sa Severnom Korejom. To ukazuje da zvanični Peking strahuje od mogućeg kolapsa režima Kim Džong Una.

Informacija o gradnji zasad pet kampova duž granice procurela je iz internog dokumenta telekomunikacijske kompanije koja je dobila posao od vlade da uvede telefonsku i internet mrežu u kampove.

U provinciji Džilin se podiže najmanje pet centara, a u procurelom dokumentu se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << doslovno navodi:

"Zbog prekograničnih tenzija partijski komitet i vlada Čangbaija predložili su gradnju pet izbegličkih kampova u zemlji."

Prošle nedelje je "Njujork tajms" objavio da se kampovi grade i u okolini gradova Tumen i Hunčuk, ali se ne navodi nigde podatak kojeg su kapaciteta.

Profesor Čeng Ksjaohe s Pekinškog univerziteta ekspert je za Severnu Koreju.

On kaže da nema informaciju o gradnji kampova, ali i da bi, uzevši u obzir situaciju na Korejskom poluostrvu, bilo neodgovorno od Kine da se ne pripremi za scenario velike destabilizacije i kolapsa režima Kim Džong Una.

Situacija u Severnoj Koreji je takva da bi rat zaista mogao da izbije svakog trenutka.

Pjongjang iznova testira rakete dugog dometa, poslednja je ispaljena 29. novembra, a kako se zna da Kim poseduje atomsko oružje, samo je pitanje vremena kada će biti u stanju da nuklearnu bojevu glavu stavi na raketu, a to je onda direktna pretnja za Sjedinjene Države.

Japan i Južna Koreja su posebno zabrinuti. Užurbano uvežbavaju vojne snage sa SAD, u Južnoj Koreji je instaliran i protivraketni sistem THAAD, ali je ključno pitanje da li će Kimov režim biti u stanju da naudi Amerikancima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.