Kina će težiti stabilnom i ujednačenom ekonomskom rastu

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina će težiti stabilnom i ujednačenom ekonomskom rastu

Kineski lideri su na sednici zvaničnika za ekonomsko planiranje obećali da će težiti stabilnom i ujednačenijem ekonomskom rastu uz istovremenu borbu protiv inflacije, okončavši danas taj skup bez velikih promena u politici.

Ta godišnja konferencija o ekonomiji je, kako se i očekivalo, potvrdila liniju vladajuće komunističke partije za zadržavanje "promišljene" monetarne politike radi borbe protiv inflacije i "proaktivne" fiskalne politike radi podsticanja rasta. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skupu je, prema zvaničnoj kineskoj agenciji Sinhua, takođe pozvano na zadržavanje kineske valute juan na "u osnovi stabilnoj" vrednosti.

Kina je u trećem kvartalu ostvarila ekonomski rast od 9,1 odsto, ali se u idućoj godini očekuje usporavanje na nivo ispod devet odsto, kao posledica slabljenja tražnje na domaćem tržištu i negativnog uticaja problema u Evropi i SAD.

S obzirom na smanjenje strane tražnje kineskih proizvoda, zvaničnici su potvrdili svoju nameru da podstaknu domaću tražnju kako bi svoju ekonomiju učinilii manje zavisnom od spoljne trgovine i investicija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.