Kina: SAD satanizuju institute Konfucije

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Avg.2020, 13:02

Kina: SAD "satanizuju" institute Konfucije

Kina je danas saopštila da Sjedinjene Države "satanizuju" njene institute Konfucije po svetu, pošto je Vašington u četvrtak preduzeo mere protiv tih ustanova u kojima se predaje kineski jezik i uči o kulturi Kine.

Bilateralne tenzije su već jake na velikom broju tema - od Hong Konga do ujgurskih muslimana, uključujući trgovinu, telekomunikacijskog giganta "Huavei", čak i korišćenje platforme za razmenu videa "TikTok".

Sjedinjene Države pojačale >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su juče pritisak na Kinu klasifikujući "Američki centar instituta Konfucije" kao "diplomatsku misiju". To telo će sada morati da detaljnije prijavljuje svoje aktivnosti.

Ti instituti "promovišu propagandu Pekinga širom sveta i vode kampanju štetnog uticaja na univerzitete i škole", saopštio je Stejt Department o toj svojoj odluci

"Sjedinjene Države satanizuju i stigmatizuju kinesko-američke projekte saradnje", izjavio je novinarima Žao Liđian, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Mi ih pozivamo da napuste mentalitet 'Hladnog rata'" i "isprave svoju grešku", naglasio je, ocenivši kao "potpuno neprihvatljive" kritike instituta Konfucija.

Kina je otvorila 75 takvih instituta u Sjedinjenim Državama, od čega 65 na američkim univerzitetima. Ostali su nezavisne jedinice koje nude kurseve za mlade - od vrtića do srednje škole.

Američka mera odnosi se samo na matičnu kompaniju instituta i ne znači njihovo zatvaranje, izjavio je šef Odeljenja za Aziju i Pacifik u Stejt departmentu, Dejvid Stilvel.

U junu je Senat Kongresa SAD, gornji dom koji je pod kontrolom vladajućih Republikanaca, odobrio predlog zakona o jačanju kontrole nad institutima Konfucija na američkim univerzitetima.

Taj zakon koji još mora da odobri Predstavnički dom sa opozicionom većinom Demokrata, omogućava univerzitetima da prate aktivnosti, istraživanja i zaposlene kineskih instituta.

Neki instituti Konfucija su ranije osumnjičeni da su propagirali komunističku vlast Kine na stranim univerzitetima, posebno u Australiji, što je Peking negirao.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

KINA BESNA NA AMERIKU: Manite se Hladnog rata! Satanizujete institute za učenje našeg jezika i kulture Konfucije!

Izvor: Kurir, 14.Avg.2020

Kina je danas saopštila da Sjedinjene Države "satanizuju" njene institute Konfucije po svetu, pošto je Vašington u četvrtak preduzeo mere protiv tih ustanova u kojima se predaje kineski jezik i uči o kulturi Kine.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.