KINA BESNA NA AMERIKU: Manite se Hladnog rata! Satanizujete institute za učenje našeg jezika i kulture Konfucije!
Foto: Profimedia / Urs Schweitzer

novo zatezanje

KINA BESNA NA AMERIKU: Manite se Hladnog rata! Satanizujete institute za učenje našeg jezika i kulture Konfucije!

Planeta -

Kina je danas saopštila da Sjedinjene Države "satanizuju" njene institute Konfucije po svetu, pošto je Vašington u četvrtak preduzeo mere protiv tih ustanova u kojima se predaje kineski jezik i uči o kulturi Kine.

Bilateralne tenzije su već jake na velikom broju tema - od Hong Konga do ujgurskih muslimana, uključujući trgovinu, telekomunikacijskog giganta "Huavei", čak i korišćenje platforme za razmenu videa "TikTok".

Sjedinjene Države pojačale su juče pritisak na Kinu klasifikujući "Američki centar instituta Konfucije" kao "diplomatsku misiju". To telo će sada morati da detaljnije prijavljuje svoje aktivnosti.

Ti instituti "promovišu propagandu Pekinga širom sveta i vode kampanju štetnog uticaja na univerzitete i škole", saopštio je Stejt Department o toj svojoj odluci.

"Sjedinjene Države satanizuju i stigmatizuju kinesko-američke projekte saradnje", izjavio je novinarima Žao Lidjian, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Mi ih pozivamo da napuste mentalitet 'Hladnog rata'" i "isprave svoju grešku", naglasio je, ocenivši kao "potpuno neprihvatljive" kritike instituta Konfucija.

Kina je otvorila 75 takvih instituta u Sjedinjenim Državama, od čega 65 na američkim univerzitetima. Ostali su nezavisne jedinice koje nude kurseve za mlade - od vrtića do srednje škole.

Američka mera odnosi se samo na matičnu kompaniju instituta i ne znači njihovo zatvaranje, izjavio je šef Odeljenja za Aziju i Pacifik u Stejt departmentu, Dejvid Stilvel.

U junu je Senat Kongresa SAD, gornji dom koji je pod kontrolom vladajućih Republikanaca, odobrio predlog zakona o jačanju kontrole nad institutima Konfucija na američkim univerzitetima.

Taj zakon koji još mora da odobri Predstavnički dom sa opozicionom većinom Demokrata, omogućava univerzitetima da prate aktivnosti, istraživanja i zaposlene kineskih instituta.

Neki instituti Konfucija su ranije osumnjičeni da su propagirali komunističku vlast Kine na stranim univerzitetima, posebno u Australiji, što je Peking negirao.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track