Izvor: B92, 03.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karakorum odneo devet života

Giglit -- Devet alpinista poginulo je u lavinama pošto su osvojili K-2 na Himalajima, u Pakistanu, drugi po visini planinski vrh na svetu.

Strahuje se da bi se broj poginulih mogao povećati, saopštili su pakistanski organizatori ekspedicije. Grupa alpinista se u petak vraćala sa vrha K-2, kada ih je povukla lavina u okomitoj klisuri nazvanoj "Grlić boce". Tom prilikom su poginula tri Južnokorejca, dva Nepalca i Srbin Dren Mandić, ali je do danas potvrđena smrt još trojice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << alpinista, javio je Rojters.

K2 je u karakorumskom delu himalajskog lanca, na granici između severnog Pakistana i severozapadnog dela Narodne Republike Kine.

Rojters podseća da se lavina pokrenula u petak da se strahovalo za alpiniste koji su se našli u nezgodnoj poziciji na oko 8.000 metara, pošto su pokidani fiksirani konopci.

Alpinista iz Srbije Dren Mandić (32), član subotičkog Planinarskog kluba "Spartak", poginuo je dok se sa ekspedicijom peo na Himalaje.

Nesreća se dogodila, kako se navodi na internet strani vojvođanske ekspedicije, na završnom usponu ka vrhu, na visini od oko 8.200 metara, kod Botlneka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.