Kanada pregovara sa SZO da upotrebi eksperimentalnu vakcinu protiv ebole

Izvor: Press, 13.Avg.2014, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada pregovara sa SZO da upotrebi eksperimentalnu vakcinu protiv ebole

Doktor Grega Tejlor, zamenik direktora kanadske kancelarije za javno zdravlje, izjavio je Rojtersu da je potrebno od četiri do šest meseci da se naprave veće količine vakcine.

Britanska agencija navodi da Kanada zasad ima manje od 1.500 doza i dodaje da ta vakcina nema veze sa onom koju razvija kanadska kompanija "Tekmira farmasejutikals".

Broj umrlih u najtežoj epidemiji ebole do sada dostigao je 1.013, nakon što su u tri dana, zaključno sa 9. avgustom, u tri zapadnoafričke >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zemlje preminule još 52 osobe, saopštila je u ponedeljak Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Najveći broj smrtnih slučajeva od ebole registrovan je u ta tri dana u Liberiji - 29, dok je u Sijera Leoneu preminulo 17, a u Gvineji šest osoba, prenosi Rojters.

Prema saopštenju SZO, ukupan broj obolelih od ebole je povećan na 1.848 osoba.

Epidemijom ebole su, pored Nigerije, najteže pogođene Gvineja, Liberija, Sijera Leone.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime po reci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo. Ova bolest se prenosi kontaktom sa izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj.

Od nje je umrlo oko dve trećine obolelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dve epidemije stopa smrtnosti je bila skoro 90 odsto.

U najnovijoj epidemiji stopa smrtnosti je oko 55 odsto.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Kanada ima eksperimentalnu vakcinu protiv ebole

Izvor: Studio B, 13.Avg.2014

Kanada poseduje male količine eksperimentalne vakcine protiv ebole i vlada pregovara sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i SAD o mogućnosti da se ona koristi u Africi, saopštili su kanadski zdravstveni zvaničnici...Doktor Grega Tejlor, zamenik direktora kanadske kancelarije za javno zdravlje,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.