Kameron odbio inicijativu Merkelove, razdor u EU

Izvor: Blic, 09.Dec.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron odbio inicijativu Merkelove, razdor u EU

Dejvid Kameron, premijer Velike Britanije, odbio je inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel za uvođenje fiskalne unije država evrozone koja bi kroz centralnu kontrolu iz Brisela sprečavala dužničke krize poput aktuelnih u Grčkoj i Italiji. Stav Londona deli i Mađarska, dok su uzdržane Švedska i Češka, ali će se ostale 23 članice EU, među >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojima je i 17 iz evrozone, postarati da sprovedu plan Merkelove u delo.

Protivljenje Kamerona izmeni Lisabonskog sporazuma EU, za koji je neophodna saglasnost svih članica Unije, naterao je 23 države da sada porade na novom dogovoru koji bi omogućio uvođenje stroge fiskalne discipline u EU pod kontrolom Evropske komisije.

- Mi ćemo ostvariti fiskalnu uniju. Imaćemo evro kao valutu u okviru stabilne unije. Imaćemo jača pravila za budžetski deficit članica evrozone - rekla je Merkelova.

Nikola Sarkozi, predsednik Francuske, kojeg opozicija u sopstvenoj zemlji proziva da je pristao na stvaranje "Nemačke Evrope" pod komandom Merkelove, izjavio je da je Kameron izneo neprihvatljive zahteve. Vilijem Hejg, britanski šef diplomatije, kaže da je potez njegovog premijera veoma osetljivog karaktera, ali da njime Kameron nije izolovao Britaniju od ostatka EU.

Hejg tvrdi da bi izmena Lisabonskog sporazuma praktično značila gubitak nacinalnog suvereniteta država članica Unije, što je na neki način povratak na stare britanske pozicije u odnosu na Brisel iz doba premijerke Margaret Tačer.

Uprkos ovakvom stavu Londona, 23 države koje su se složile sa planom Merkelove, odredile su da ubuduće EU kontroliše to da zemlje članice nemaju strukturni deficit veći od 0,5 odsto BDP-a, kao i da Brisel izriče sankcije državama čiji deficit prevazilazi granicu od tri odsto BDP-a. Ova granica je bez kazne probijana više od 60 puta u poslednjih deset godina, a među prekršiocima je bila i Nemačka.

Povezane vesti: Lideri uvode red u EU Sarkozi i Merkelova za novi sporazum EU Berlin određuje nova pravila Evropske unije Merkelova na udaru zbog evroobveznica Kameron: Britanija spremna da pomogne evrozoni
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.