Kačinjski zahteva i od Rusije reparacije za Drugi svetski rat

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jan.2020, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kačinjski zahteva i od Rusije reparacije za Drugi svetski rat

Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski upozorio je da zvanična Varšava ne očekuje ratne reparacije samo od Nemačke već da je i Rusija dužna da ih plati Poljskoj iako predsednik Rusije Vladimir Putin pokušava da piše iznova istoriju jer mu ne odgovara da Poljaci budu žrtve a Rusi krivci.

"I Sovjetski Savez je poubijao hiljade Poljaka ili ih odvukao u Sibir ili >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kazahstan. Mnogi su se vratili u Poljsku tek 1950-ih godina. Drugi se nikada nisu vratili", kazao je Kačinjski u intervjuu koji danas objavljuje nemački Bild.

Lider stranke Pravo i Pravda, formalno obični poslanik ali realno u ulozi nekakvog natpremijera i natpredsednika Poljske, naglasio je da i Rusija mora da plati Poljskoj ratne reparacije.

"U Berlinu je demokratski izabrana vlada koju obavezuju zakoni i moral. O Rusiji to ne može da se kaže. I Rusija mora da plati. Ne mislim, međutim, da će naša generacija doživeti to da Rusija prizna svoju odgovornost. Jedno je sigurno - naši zahtevi ne zastarevaju", kazao je Kačinjski.

Jaroslav Kačinjski kazao je da bi mogao da se sretne sa Putinom da razgovara o pogibiji svog brata, predsednika Poljske Leha Kačinjskog u padu aviona pri pokušaju sletanja po nemogućim uslovima na vojni aerodrom u Smolensku, aprila 2010. godine, kada je poginulo 96 ljudi iz visoke državne i vojne delegacije Poljske.

Kačinjski je u Bildu danas postavio uslov za taj susret - da Rusija vrati olupinu predsedničkog aviona, što Rusija inače odbija, tvrdeći da je olupina dokaz neophodan sve dok Poljska ne zatvori istragu, obnovljenu kada je Kačinjski 2015. godine došao na vlast s željom da dokaže da nije reč o običnoj avionskoj nesreći, kako su zaključile prethodno i ruska i poljska zvanična istraga već o atentatu na Leha Kačinjskog koji je navodno naredio predsednik Putin.

"Rusija napada tamo gde vidi slabost i šanse na pobedu, kao na Krimu ili u Istočnoj Ukrajini. Ima problem tamo gde naiđe na odlučan otpor, čak i kada je diplomatski. Nemci moraju da pošalju više vojnika, posebno u baltičke zemlje. U Poljskoj istorijsko nasleđe govori protiv raspoređivanja većeg broja nemačkih vojnika. Tu Nemci moraju da uzmu u obzir poljsku osetljivost. Sigurno je, međutim, da su potrebne efikasne snage brzog reagovanja u Istočnoj Evropi", rekao je Kačinjski.

O verbalnom ratu Rusije i Poljske oko krivice i odgovornosti za izbijanje Drugog svetskog rata koji je eskalirao sada, uoči 75. godišnjice otkako je 27. januara 1945. godine Crvena armija oslobodila najveći logor smrti koji su nemački fašisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic, Kačinjski je za Bild kazao da Vladimir Putin pokušava da prebaci pažnju na Poljake da zataška umešanost svoje zemlje u izbijanje Drugog svetskog rata.

"Poljaci žrtve, Rusi krivci. Takva uloga Putinu ne odgovara. Zato čezne da ispiše istoriju iznova", rekao je Kačinjski o sporu sa Rusijom da li je izbijanju rata doprineo Pakt Ribentrop - Molotov o nenapadanju iz avgusta 1939. godine koji je imao tajni aneks da Hitlerova Nemačka i Staljinov Sovjetski Savez rasparačaju Poljsku, što se i desilo 17. septembra 1939. godine kada je Crvena armija zaposela istočne oblasti predratne Poljske.

U intervjuu nemačkom Bildu Kačnijski je izrazio zadovoljstvo što i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Frank Valter Štajnmajer jasno priznaju odgovornost Nemačke za Drugi svetski rat i ubijanje miliona žrtava.

"Time su oni zaista otežali Rusiji i njenom predsedniku da širi dalje laži i baca negativno svetlo na Poljake", rekao je Kačinjski.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Poljska ne očekuje ratnu odštetu samo od Nemačke - već i od Rusije"

Izvor: B92, 25.Jan.2020

Varšava -- Lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski upozorio je da Varšava ne očekuje ratne reparacije samo od Nemačke, već i od Rusije...Kačinjski ističe da je Rusija dužna da plati ratne reparacije Poljskoj, iako predsednik Rusije Vladimir Putin pokušava da...

Nastavak na B92...

Kačinjski optužuje Putina: Poljaci od Rusa traže reparacije

Izvor: Večernje novosti, 26.Jan.2020, 02:28

Jaroslav Kačinjski opet optužuje vladimira Putina da nanovo piše istoriju Drugog rata, prećutkujući sporazum iz 1939. Za Poljake u Berlinu danas vlada moral, dok u Moskvi nije tako Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski upozorio je...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.