"Poljska ne očekuje ratnu odštetu samo od Nemačke - već i od Rusije"

Lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski upozorio je da Varšava ne očekuje ratne reparacije samo od Nemačke, već i od Rusije.

Izvor: Beta

Subota, 25.01.2020.

14:07

Ilustracija: EPA-EFE/Marcin Bielecki

Kačinjski ističe da je Rusija dužna da plati ratne reparacije Poljskoj, iako predsednik Rusije Vladimir Putin pokušava da piše iznova istoriju jer mu, kako kaže, ne odgovara da Poljaci budu žrtve, a Rusi krivci.

"I Sovjetski Savez je poubijao hiljade Poljaka ili ih odvukao u Sibir ili Kazahstan. Mnogi su se vratili u Poljsku tek 1950-ih godina. Drugi se nikada nisu vratili", kazao je Kačinjski u intervjuu koji danas objavljuje nemački Bild.

Lider stranke Pravo i Pravda, formalno obični poslanik ali realno u ulozi nekakvog natpremijera i natpredsednika Poljske, naglasio je da i Rusija mora da plati Poljskoj ratne reparacije.

"U Berlinu je demokratski izabrana vlada koju obavezuju zakoni i moral. O Rusiji to ne može da se kaže. I Rusija mora da plati. Ne mislim, međutim, da će naša generacija doživeti to da Rusija prizna svoju odgovornost. Jedno je sigurno - naši zahtevi ne zastarevaju", kazao je Kačinjski.

Jaroslav Kačinjski kazao je da bi mogao da se sretne sa Putinom da razgovara o pogibiji svog brata, predsednika Poljske Leha Kačinjskog u padu aviona pri pokušaju sletanja po nemogućim uslovima na vojni aerodrom u Smolensku, aprila 2010. godine, kada je poginulo 96 ljudi iz visoke državne i vojne delegacije Poljske.

Kačinjski je u Bildu danas postavio uslov za taj susret - da Rusija vrati olupinu predsedničkog aviona, što Rusija inače odbija, tvrdeći da je olupina dokaz neophodan sve dok Poljska ne zatvori istragu, obnovljenu kada je Kačinjski 2015. godine došao na vlast s željom da dokaže da nije reč o običnoj avionskoj nesreći, kako su zaključile prethodno i ruska i poljska zvanična istraga već o atentatu na Leha Kačinjskog koji je navodno naredio predsednik Putin.

"Rusija napada tamo gde vidi slabost i šanse na pobedu, kao na Krimu ili u Istočnoj Ukrajini. Ima problem tamo gde naiđe na odlučan otpor, čak i kada je diplomatski. Nemci moraju da pošalju više vojnika, posebno u baltičke zemlje. U Poljskoj istorijsko nasleđe govori protiv raspoređivanja većeg broja nemačkih vojnika. Tu Nemci moraju da uzmu u obzir poljsku osetljivost. Sigurno je, međutim, da su potrebne efikasne snage brzog reagovanja u Istočnoj Evropi", rekao je Kačinjski.

O verbalnom ratu Rusije i Poljske oko krivice i odgovornosti za izbijanje Drugog svetskog rata koji je eskalirao sada, uoči 75. godišnjice otkako je 27. januara 1945. godine Crvena armija oslobodila najveći logor smrti koji su nemački fašisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic, Kačinjski je za Bild kazao da Vladimir Putin pokušava da prebaci pažnju na Poljake da zataška umešanost svoje zemlje u izbijanje Drugog svetskog rata.

"Poljaci žrtve, Rusi krivci. Takva uloga Putinu ne odgovara. Zato čezne da ispiše istoriju iznova", rekao je Kačinjski o sporu sa Rusijom da li je izbijanju rata doprineo Pakt Ribentrop - Molotov o nenapadanju iz avgusta 1939. godine koji je imao tajni aneks da Hitlerova Nemačka i Staljinov Sovjetski Savez rasparačaju Poljsku, što se i desilo 17. septembra 1939. godine kada je Crvena armija zaposela istočne oblasti predratne Poljske.

U intervjuu nemačkom Bildu Kačnijski je izrazio zadovoljstvo što i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Frank Valter Štajnmajer jasno priznaju odgovornost Nemačke za Drugi svetski rat i ubijanje miliona žrtava.

"Time su oni zaista otežali Rusiji i njenom predsedniku da širi dalje laži i baca negativno svetlo na Poljake", rekao je Kačinjski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: