Izvor: Blic, 29.Avg.2017, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KIM LANSIRAO NOVU RAKETU, U TOKUJU PANIKA "Svi građani na severu neka odu u skloništa zbog MOGUĆEG NAPADA"

Severna Koreja je ispalila još jednu raketu, koja je preletela teritoriju Japana i raspala se u tri dela, prenose večeras svetske agencije.

Vest o lansiranju novog projektila Pjongjanga objavile su japanske vlasti i upozorile građane na opasnost. Na opreznost se posebno pozivaju stanovnici na severu Japana, kojima je naređeno da se sakriju i pronađu zaklon, prenosi britanski Telegraf.

Odmah je aktiviran 'J-alert', sistem hitnog obaveštavanja javnosti u vanrednim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << situacijama pa su građani na severu države dobili SMS poruke sa uputama za ponašanje, a javna televizija je prekinula redovni program kako bi voditelji nekoliko puta pročitali pomenute upute, prenosi Jutranji list.

- Sklonite se u čvrste objekte ili u podzemna skloništa - stoji između ostalog u uputima.

Još uvek nije poznato o kakvoj vrsti rakete je reč, dok Rojters javlja da je projektil leteo oko 1180 kilometara i pao u vode kod ostrva Hokaido. Japanska vojska nije pokušala da obori raketu, koja je preletela preko japanske teritorije oko 06.06 časova po lokalnom vremenu.

Severnokorejska novinska agencija Jonhap objavila je da je Pjongjang ispalio raketu sa istočne obale Hermita.

"Vašington post" podseća da je poslednji put severnokorejski projektil kroz japanski vazdušni prostor proleteo 1998. godine, ali ovoga puta to se dogodilo u trenutku kada između dveju država i u celoj regiji zbog nuklearnih aktivnosti režima Kim Džong-una vlada velika napetost.

Zvaničnici Japana: Lansiranje rakete pretnja, Tokio će oštro reagovati

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod.

- Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi - rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete, preneo je Rojters.

Abe se čuo telefonom sa Donaldom Trampom, i dogovorili se da će napraviti veći pritisak na Severnu Koreju, za početak sazivajući hitnu sednicu SAveta bezbednosti UN-a kako bi se razmotrile daljnje akcije.

Generalni sekretar japanske Vlade Jošihide Suga izjavio je da je poslednje lansiranje rakete od strane Severne Koreje pretnja na koju će Tokio oštro reagovati.

- Ova balistička raketa izgledalo je da leti preko naše teritorije. To je bez presedana, ozbiljna i teška pretnja našoj naciji - rekao je Suga novinarima, prenosi Rojters.

Pentagon: Raketa Severne Koreje nije bila pretnja po Ameriku

Pentagon je potvrdio da je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.

- Možemo da potvrdimo da je raketa, koju je ispalila Severna Koreja, preletela Japan - rekao je novinarima portparol Pentagona pukovnik Robert Mening.

On je dodao da američka vojska prikuplja dodatne informacije, preneo je Rojters.

- Komanda vazduhoplovne odbrane Severne Amerike utvrdila je da raketa, koju je ispalila Severna Koreja, nije predstavljala pretnju Severnoj Americi - rekao je Mening.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.