Izvor: Blic, 22.Jan.2018, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još samo TRI PREPREKE i ona će ponovo VLADATI EVROPOM

Vanredna sednica Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bonu otvorila je put pregovorima o novoj velikoj koaliciji Unije i socijaldemokrata, nakon što je 56 odsto delegata glasalo “za”.

Vršilac dužnosti kancelara Angela Merkel je uoči sednice predsedništva CDU u Berlinu izjavila da je njen cilj stabilna vlada i da će dokument o sondiranju biti okvir za pregovore.

Od odluke u Bonu zavisilo je mnogo toga: budućnost predsednika SPD-a Martina Šulca, pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da li će SPD biti u vlasti ili u opoziciji, ali i politička sudbina Merkelove. Drugačija odluka pokrenula bi lavinu problema. Manjinsku vladu, kao očekivanu alternativu, predsednik CSU Horst Zehofer i imenovani bavarski premijer Markus Zeder odlično odbijaju, dok bi novi izbori, kao najverovatnija opcija, u Uniji podstakli diskusiju o tome da li Merkelova posle 12 godina na mestu kancelara i dalje pogodan kandidat, ocenjuje "Špigl".

SPD je poštedeo kancelarku i partije Unije tih velikih odluka. Iako članovi partije još nisu glasali o učešću SPD-a u SPD-u, teren za veliku koaliciju je pripremljen. Merkelova, međutim, mora da savlada još nekoliko prepreka.

“Mnoštvo” pitanja još treba da se reši, dokument o sondiranju je samo okvir, istakla je kancelarka. Za razliku od CSU, čije je predsedništvo u nedelju uveče jednoglasno odbacilo naknadne pregovore, Merkelova nije komentarisala u kojim pitanjima su još moguće izmene.

Jasno je da je rukovodstvo SPD dobilo glasove u Bonu uvodnim zahtevom u kome se kao uslov za koalicione pregovore navode “konkretno delotvorna poboljšanja” u tri tačke:

- Ugovori o radu na određeno vreme postaće izuzetak;

- Započinjanje procesa za okončanja prakse lečenja za dve klase (odnosno, ukidanje privatnog osiguranja);

- Proširenje regulative za spajanje porodica izbeglica u teškim slučajevima.

Na ove uslove će Merkelova morati da nađe odgovor.

Prva tačka se, pre svega, odnosi na mlade ljude, koji su prinuđeni da zaključuju ugovor za ugovorom, čime njihove perspektive za život postaju neizvesne. Usvajanje zahteva SPD-a moglo da naljuti pripadnike srednje klase i privrednike u Uniji, ali nije nemoguće, ocenjuje “Špigl”.

Reč “Početak” zapravo pokazuje koliko malo sam SPD zapravo veruje u ukidanje privatnog osiguranja, čime Merkelovoj daju manevarski prostor za kompromis.

Verovatno će se koplja lomiti oko "regulisanja teških slučajeva” za članova porodice izbeglica sa tzv. supsidijarnom zaštitom (dozvola boravka na godinu dana, s mogućnošću produženja na dve godine). U poslednjim sondiranjima strane su se "našle" na 12.000 teških slučajeva godišnje u slučaju uvođenja novih propisa planiranog naleto. I ovde postoji mogućnost pomeranja granice, ali se mogu očekivati i žučne rasprave.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Još samo tri prepreke i ona će ponovo vladati Evropom

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2018

Vanredna sednica Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bonu otvorila je put pregovorima o novoj velikoj koaliciji Unije i socijaldemokrata, nakon što je 56 odsto delegata glasalo "za"...Vršilac dužnosti kancelara Angela Merkel je uoči sednice predsedništva CDU u Berlinu izjavila da je njen...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.