Još nema uslova za sastanak ruskog patrijarha i pape

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2009, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nema uslova za sastanak ruskog patrijarha i pape

NIKOZIJA - Trenutno je nemoguće organizovati susret patrijarha i rimskog pape, izjavio je predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve (RPC) arhiepiskop volokolamski Ilarion agenciji Itar-Tass.

Ilarion, koji se nalazi na Kipru kao predvodnik delegacije Moskovske patrijaršije na zasedanju Mešovite međunarodne komisije o dijalogu između katolika i pravoslavaca, rekao je, istovremeno, da se ''takav susret u principu ne isključuje".

''Spremni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo da radimo na tome da se taj susret održi, ali postoje određeni uslovi. Mi smo ih više puta iznosili katoličkoj strani", rekao je predstavnik RPC.

On je naveo da se uslovi sastoje u tome da "takav susret može da bude rezultat određenih pozitivnih pomaka, koji treba da se dese pre susreta, a ne kao posledica održavanja susreta". "Takvih pozitivnih pomaka sada nema", rekao je Ilarion.

Arhiepiskop je objasnio da se "naročito radi o situaciji u zapadnoj Ukrajini, gde je veoma teška situacija u odnosima među hrišćanima" i gde su "u mnogim mestima pravoslavni vernici lišeni mogućnosti da se mole u crkvama, lišeni svojih crkava".

"Sve dok postoji takvo stanje, nemoguće je organizovati susret patrijarha i pape", rekao je Ilarion, dodajući da RPC nije zainteresovana za "susret kao protokolaran događaj".

Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, koji je na tom mestu zamenio mitropolita smoljenskog i kalinjigradskoj Kirila nakon njegovog izbora za novog ruskog patrijarha, u aprilu je rekao da je susret ruskog patrijarha i rimskog pape moguć ukoliko katolici osude unijatstvo i odustanu od misionarske aktivnosti u Rusiji.

"Kamen spoticanja danas je prozelitizam (preobraćanje pravoslavaca u katoličku veru) i unijatstvo", rekao je Ilarion, dodajući da čim bude moguće potpisivanje zajedničke deklaracije u kojoj bi bilo osuđeno unijaćenje "takav susret može i trebalo bi da se dogodi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.