Jeremić: Vrlo delikatna faza razgovora o Kosmetu

Izvor: Politika, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Vrlo delikatna faza razgovora o Kosmetu

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 28. oktobra – Pregovori o budućem statusu Kosmeta ušli su u vrlo delikatnu fazu, tako da se neizvesnosti nadvijaju ne samo nad Srbijom nego i nad celim zapadnim Balkanom. Ova poruka proizlazi iz sinoćnog obraćanja ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića učesnicima godišnje konvencije Kongresa srpskog ujedinjenja u San Francisku, posvećene proširenju saradnje dijaspore s maticom. Ukazavši na značaj veza između iseljenika i njihovih potomaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na primeru sveštenika Jovana Sebastijana Dabovića koji važi za osnivača SPC-a u Americi, ministar je potom najveći deo govora posvetio savremenim strateškim opredeljenjima Beograda, u kojima najveći izazov predstavlja budući status južne pokrajine.

Pred Srbijom je evropska perspektiva, s mogućnošću da u EU uđe za pet godina, i to je "centralni prioritet Vlade Srbije" kako bi se "konsolidovale demokratske institucije, postiglo izmirenje sa susedima, dalje razvijala ekonomija, životni standard dostigao evropski nivo i reformisala socijalna zaštita", ali je pred ostvarenjem tih ciljeva "samo još jedna prepreka, koja preti svim dostignućima koje je postigla naša obnovljena demokratija".

Kao takva prepreka se ispostavlja status Kosova i Metohije, dodao je, ukazavši da je Srbija spremna da prizna legitimna prava tamošnjih Albanaca da autonomno upravljaju svojim poslovima i da nudi "partnerstvo pod zajedničkim krovom". S tim da rešenje bude zasnovano na međunarodnom pravu, što znači da moraju biti očuvani teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, naglasio je Jeremić.

On je, takođe, sažeto podsetio da je upravo pozivanjem na međunarodno pravo, Beograd odbacio predloge Martija Ahtisarija (za "međunarodno nadziranu nezavisnost Kosova"). Sada, kad u pregovorima posreduje trojka (EU, SAD i Rusija) Beograd i Priština bi mogli, rekao je, da se usredsrede na postizanje obostrano prihvatljivog rešenja, ali "jedino ako ne budu postavljeni čvrsti rokovi" (a kao takav negde pominju 10. decembar). Jer, oročavanje dato u stilu "ako ne bude dogovora, sledi nezavisnost", Prištinu odvraća od stvarnog pregovaranja. Stoga je, smatra, u prethodne tri runde pregovora načinjen samo "mali napredak".

Ohrabruje, međutim, to što raste svest u sve više država o značaju izgradnje "mnogo prikladnijeg pregovaračkog okvira za legitiman dogovor", poručio je šef diplomatije Srbije. Izrazio je pri tom i "umereni optimizam" da "vizionarstvo, hrabrost i odvažnost neophodni za postizanje istorijskog kompromisa između Srba i Albanaca" leže "malo ispod površine" i čekaju da budu iskorišćeni. Srbija je spremna da bude iskreni partner u miru koji bi svima doneo napredak".

Tekući skup Kongresa srpskog ujedinjenja uneo je, inače, novosti u rad konvencije tako da je ona sada bila usredsređena na unapređivanje saradnje američkih i srpskih institucija u tehnologiji i poljoprivredi, rekla je za naš list kopredsedavajuća Mirjana Samardžija. Potpisan je, rečeno je, sporazum o saradnji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Berkli, na čijem je čelu profesorka srpskog porekla Jasmina Vujić, i Beogradskog univerziteta. Potpisivanju dokumenta prisustvovala je i ministarka za dijasporu Milica Čubrilo.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.