Japan investira 30 milijardi dolara u Afriku

Izvor: N1 televizija, 27.Avg.2016, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan investira 30 milijardi dolara u Afriku

Japan će investirati 30 milijardi dolara u Afriku u sledeće tri godine, od čega će 10 milijardi biti uloženo u razvoj infrastrukture, izjavio je danas japanski premijer Šinzo Abe.

"Očekujem da ukupno bude uloženo 30 milijardi dolara. Radi se o investiciji koja ima poverenja u budućnost Afrike", rekao je Abe na otvaranju šeste Međunarodne konferencije za razvoj Afrike u Tokiju.

On je dodao da će skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << trećina te sume, odnosno oko 10 milijardi dolara, biti uloženo u razvoj infrastrukture.

Na Konferenciji će učestvovati oko 30 šefova država, a glavne teme biće industrijalizacija Afrike, poboljšanje zdravstvene zaštite i stabilnost kontinenta pogođenog brojnim krizama.

Najavljeno je da će tokom samita biti potpisano više od 70 protokola i trgovinskih sporazuma između Japana i afričkih zemalja.

Japan će, u okviru najavljene investicije, uložiti 21 milijardu dolara u nove projekte, a preostalih devet milijardi u završetak prethodnih, koji su započeti pre tri godine, u vreme pete Konferencije, rekao je agenciji Frans pres portparol japanske vlade Jasušiza Kavamura.

Vlada Japana obećala je 2013. godine da će u Afriku uložiti oko 28 milijardi evra u narednih pet godina, ali je do kraja prošle godine ostalo nerealizovano 33 odsto planiranih projekata, vrednih devet milijardi dolara, naveo je Kavamura.

Konferenciju zajednički organizuju UN, Afrička unija i predstavništvo Svetske banke u Japanu, a cilj je privlačenje japanskog kapitala u Afriku i ubrzanje razvoja.

Japan će tako pojačati svoju poziciju na tržištu Afrike, sa kojom je prošle godine ostvario trgovinsku razmenu u vrednosti od 24 milijarde dolara, dok je razmena između Afrike i Kine iznosila čak 179 milijardi dolara.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Do 2018. godine Japan investira 30 milijardi dolara u Afriku

Izvor: Capital.ba, 27.Avg.2016

NAJROBI, Japan će investirati 30 milijardi dolara u Afici do 2018. godine, uključujući i 10 milijardi dolara koje će uložiti u razvoj infrastrukture, izjavio je danas japanski premijer Šinzo Abe na samitu u Najrobiju. „U kombinaciji sa investicijama iz privatnog sektora, očekujem da će ukupna...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.