Japan i Gasprom planiraju izgradnju podmorskog gasovoda

Izvor: Blic, 04.Maj.2012, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan i "Gasprom" planiraju izgradnju podmorskog gasovoda

Japan ubrzano traži nove izvore električne energije, zbog gašenja poslednjeg nuklearnog reaktora, pa je pokrenuo pregovore sa Rusijom o izgradnji gasovoda kojim bi bile obezbeđene nove zalihe energije.

Predstavnici vodećeg ruskog proizvođača gasa "Gasprom" razgovarali su u Moskvi sa delegacijom japanskog parlamenta o mogućnosti povećanja isporuke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prirodnog gasa toj zemlji, prenela je ruska televizija "Raša tudej".

- Dve strane razgovarale su o mogućem radu na projektu dostave gasa iz Rusije Japanu - saopštio je "Gasprom".

Planirani gasovod sa krajnjeg istoka Rusije, od Vladivostoka, bio bi prvi podmorski gasovod koji bi stigao do Japana. Cena projekta i rokovi završetka radova nisu precizirani.

- Projekat je veoma perspektivan sa ekonomske tačke gledišta, budući da će tražnja gasa u Japanu rasti nakon odustajanja od nuklearne energije - izjavio je Grigorij Birg iz ruske analitičke agencije "Inveskafe".

Projekat bi podstakao izvoz "Gasproma" i povećao njegov udeo na japanskom energetskom tržištu.

Japan trenutno prima oko osam milijardi kubnih metara (m3) tečnog prirodnog gasa (TPG) u okviru projekta "Šakalin-2", dogovorenog na period od 20 godina.

To podmiruje manje od 10 odsto potrošnje u zemlji koja je treća privredna sila sveta, posle Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine.

"Gasprom" i japanska kompanija "Džapan far ist gas ko" planiraju izgradnju sedam milijardi dolara vrednog postrojenja i kompleksa za proizvodnju TPG u Vladivostoku, čije se otvaranje očekuje 2016.

Japan je četvrti po veličini potrošač energije u svetu, ali nema sopstvene energetske izvore.

Ta država je takođe najveći svetski uvoznik TPG, budući da godišnje uvozi od 95 do 100 milijardi m3 tog energenta iz Katara, Indonezije, Australije, Bruneja i Malezije.

Japan bi sutra trebalo da, prvi put od 1970, ostane bez nuklearne energije, budući da će, radi planske provere, biti isključen poslednji aktivni reaktor.

Treći energetski blok centrale "Tomari" na severnom ostrvu Hokaido trenutno je jedini aktivni reaktor od 53 u Japanu, a biće zatvoren radi planskih provera, koje bi trebalo da traju više od 70 dana.

Resursima siromašan Japan se do prošlogodišnjeg martovskog zemljotresa i cunamija oslanjao na nuklearnu energiju kako bi pokrio oko trećinu svojih energetskih potreba.

Međutim, od katastrofe je prisutno veliko nepoverenje javnosti u nuklearnu energiju, te su svi reaktori, osim onog u centrali "Tomari", ugašeni radi dodatnih bezbednosnih kontrola.

Do marta 2011. Japan je podmirivao 30 odsto svojih energetskih potreba iz nuklearki i očekivalo se da bi ta brojka mogla porasti na 50 odsto u 2030. s obzirom na očekivanu "eksploziju" u tražnji za energijom.

Manjak u snabdevanju električnom energijom će možda dovesti do prekida u snabdevanju ovog leta, budući da će Tokiju nedostajati 14 odsto struje, a zapadnim delovima Japana 16 odsto.

- Moram da kažem da smo suočeni sa opasnošću veoma velikog nedostatka električne energije - izjavio je u aprilu ministar privrede, trgovine i industrije Jukio Edano.

Ministar Edano je kazao i da će japanski poreski obveznici osetiti povećanje uvoza energenata.

Povezane vesti: "Gasprom" prepolovio isporuke gasa u EU preko Ukrajine "Gasprom" isključuje Ukrajinu iz tranzita gasa "Južni tok" bi mogao da bude sveden na svega jednu liniju Francuzi i Rusi prave novi gasovod? Rusija će sudski osporiti pristup stranaca gasovodima

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japan i Gasprom grade podmorski gasovod

Izvor: Akter, 04.Maj.2012

Japan ubrzano traži nove izvore električne energije, zbog gašenja poslednjeg nuklearnog reaktora, pa je pokrenuo pregovore sa Rusijom o izgradnji gasovoda kojim bi bile obezbeđene nove zalihe energije

Nastavak na Akter...

Japan i Gasprom dogovaraju gasovod

Izvor: B92, 05.Maj.2012, 12:35

Tokio -- Japan zbog gašenja nuklearnih reaktora traži nove izvore električne energije, pa je pokrenuo pregovore sa Rusijom o izgradnji gasovoda...Predstavnici vodećeg ruskog proizvođača gasa "Gasprom" razgovarali su u Moskvi sa delegacijom japanskog parlamenta o mogućnosti povećanja isporuke...

Nastavak na B92...

Japan i Gasprom dogovaraju gasovod

Izvor: Capital.ba, 05.Maj.2012

TOKIO, Japan zbog gašenja nuklearnih reaktora traži nove izvore električne energije, pa je pokrenuo pregovore sa Rusijom o izgradnji gasovoda. Predstavnici vodećeg ruskog proizvođača gasa 'Gasprom' razgovarali su u Moskvi ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.