Janjić: Bošnjaci i Sandžak nisu dovoljno zastupljeni na RTS-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2016, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Bošnjaci i Sandžak nisu dovoljno zastupljeni na RTS-u

Predstavnik Novosadske novinarske škole Stefan Janjić ocenio je danas u Novom Pazaru da je izveštavanje Radio-televizije Srbije (RTS) o Sandžaku i Bošnjacima bolje nego devedesetih, ali da pripadnici te nacionalne manjine i stanovnici tog dela Srbije nisu dovoljno zastupljeni u programu javnog servisa.

On je na predstavljanju istraživanja "Izveštavanje RTS-a o Sandžaku", koji je radio Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, rekao da je program RTS "dvostruko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << diskriminatoran prema Bošnjacima".

"Prvo je diskriminatoran zbog veoma malog broja vesti i priloga iz Novog Pazara i Sandžaka i uglavnom je to izveštavanje vezano za neke incidente ili kriminalne situacije. Sa druge strane, diskriminatoran je jer RTS odbija da izveštava na bosanskom jeziku, što mu je zakonski propisana obaveza", istakao je Janjić.

On je naglasio da RTS sada izveštava "politički korektno, ali da generalna slika izveštavanja o Sandžaku i Bošnjacima nije neutralna, već da tog izveštavanja na javnom servisu nema".

"Ovo što se povremeno izveštava iz Novog Pazara je nedovoljno da građani drugih delova Srbije steknu pravu sliku o Novom Pazaru, ali je nedovoljno i da žitelji Novog Pazara istaknu svoje probleme i da se ti problemi čuju na višem nivou", kazao je Janjić.

Na tribinu su bili pozvani i predstavnici RTS-a, ali se oni nisu pojavili.

Direktorka Sandžačkog odbora Semiha Kačar je govoreći o stanju medija u Sandžaku rekla da privatizacija i projektno finansiranje nisu doprineli poboljšanju javnog informisanja, niti popravljanju medijske slike u ovom delu Srbije.

Ona je iznela podatke da su na medijskim konkursima lokalnih samouprava većinu sredstava dobili mediji bliski vladajućim političkim strankama.

"Stiče se utisak da je u privatizovanim medijima sada situacija još gora i da je uticaj političkih struktura još veći nego pre prodaje", izjavila je Kačar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.