Jakšić za RTS: Smrt Bagdadija ne znači kraj Islamske države

Izvor: RTS, 28.Okt.2019, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakšić za RTS: Smrt Bagdadija ne znači kraj Islamske države

Smrt vođe Islamske države Abu Bakr el Bagdadija ne predstavlja kraj te organizacije jer postoje oni koji će naslediti Bagdadija, navodi za RTS spoljnopolitički komenator "Politike" Boško Jakšić. Dodaje da je svaka nova organizacija gora, brutalnija, opremljenija, bogatija od prethodne.
Boško Jakšić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je veliko pitanje da li uklanjanje vođe Islamske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << države Abu Bakr el Bagdadija zaista čini svet bezbednijim.

"Svet je bezbedniji na način da je uklonjen jedan od onih koji je predvodio jednu najbrutalniju organizaciju, ali je veliko pitanje da li uklanjanje samo jednog lidera zaista čini svet bezbednijim. Plašim se da ne, jer je i primer likvidacije Osame bin Ladena 2011. pokazao da je posle toga Al Kaida ostala i preživela, da se na neki način transformisala pa i porodila na neki način Islamsku državu i Bagdadija", objašnjava Jakšić.
Dodaje da je ta organizacija u međuvremenu uhvatila duboke korene, i opremila se  militantnim kadrovima i komandantima koji pripadaju bivšoj vojsci.
"Suviše bi bilo slavodobitnički reći da uklanjanje Bagdadija predstavlja toliko veliki uspeh. Naravno Donaldu Trampu je to neophodno da bi pokazao da je veći od Baraka Obame jer se on sa njim na svaki način takmiči na bilo koje planu", ocenjuje Jakšić.
Osvrući se na teorije da bi sada džihadisti mogli da budu radikalniji, da sada među njima postoji unutrašnji obračun ko će biti novi vođa unutar samog Isisa i da će to dovesti do kraja te organizacije, navodi da to svakako neće biti slučaj.
"Voleo bih da mogu da kažem kao neki analitičari da je smrt Bagdadija i kraj Isisa, ali se plašim da nije jer postoje oni koji će naslediti Bagdadija. Postoje silni spavači širom sveta koji čekaju naredbe nekog novog koji će preuzeti komande", objašnjava Jakšić.
Dodaje da će u nekom narednom periodu Islamska država možda neko vreme biti uspavana
"To je situacija koja je slična onoj kao kada su ubijeni prethodni komadantni Islamske države", ocenjuje Jakšić.
Dodaje da dokle god postoje uslovi za radikalizaiju dotle će biti i terorističkih i islamističkih radikalnih organizacija.
"Donald Tramp je sada dobio svoju omiljenu žrtvu, ali dok god njegov omiljeni diktator sedi u Kairu ili u Rijadu, dok je korupcija takva da po Bagdadu na desetine ljudi gine na demonstracijama, revolt i bes će se samo kanalisati preko islamskog ekstremizma. Svaka nova organizacija je gora, brutalnija, opremljenija, bogatija nego ona prethodna", zaključio je Jakšić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.