Jahač talasa - preko Atlantika za jedan sat

Izvor: Mondo, 15.Avg.2012, 03:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jahač talasa" - preko Atlantika za jedan sat

Američke vazduhoplovne snage testirale su eksperimentalnu bespilotnu letelicu, koja može da razvije brzinu šest puta veću od brzine zvuka.

Foto: Beta/AP/US Air Force/Chad Bellay

Leteći brzinom od preko 7.300 kilometara na sat letelica Boing X-51A Wave Rider može da preleti rastojanje od Njujorka do Londona za manje od jedan sat.

Izvori u Vazduhoplovnim snagama SAD koji su medijima sakrili svoj identitet rekli su da je test uspešno izveden, ali Pentagon >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nije saopštio njegove rezultate.

Zavhaljujući ovom avionu koji više liči na raketu Pentagon ima mogućnost da izvede napad na bilo koju tačku na svetu u roku od svega nekoliko minuta od trenutka izdavanja naređenja.

Prema pisanju Los Anđeles tajmsa, eksperimentalna letelica Boing X-51A, poznata i kao X-51A Wave Rider, trebalo je da ima svoj prvi probni let juče.

Cilj je bio da se letelica podigne pomoću bombardera B-52 na visinu od 15.000 metara i lansira na let duž kalifornijske obale u trajanju od 300 sekundi, pri brzini šest puta većoj od brzine zvuka.

To bi bilo dvostruko duže vreme nego što je X-51A leteo prilikom jedne od prethodnih proba.

Program X-51A započeo je pre osam godina, a do sada je u njega uloženo 140 miliona dolara.

Nakon probnog leta, tokom kojeg se očekivalo da će dostići visinu od 21.000 metara, ova bespilotna hibridna letilica, nešto između aviona i projektila, duga četiri metra, trebalo je da padne u Pacifički okean.

Ne postoje planovi za izvlačenje eksperimentalnog vozila.

Tokom poslednje probe, prošle godine, letelica X-51A gubila je visinu četiri sekunde pre nego što je proradila raketa koja joj daje dodatni pogon.

Avion nije uspeo da se odvoji od rakete i srušio se u okean.

Hipersonični letovi tope konvencionalne turbo mlazne motore zbog prevelike toplote i pritiska stvorenog prilikom tako velike brzine.

Međutim, stratezi Pentagona smatraju da je hipersonična letelica tehnologija koja obećava i da bi mogla dramatično povećati američku nadmoć u vazduhu.

Za sada zvanično izmeren rekord u brzini leta s posadom drži Lockheed SR-71 Blackbird - 3.530 kilometara na čas.

Tim avionom koji je mogao da bez pomoći drugih letelica uzleće i sleće na obične piste, rekord su 28. jula 1976. postavili vojni piloti Eldon Džerš i Džordž Morgan, takođe kod Kalifornije.

Najbrži let u atmosferi ikada ostvario je komandni modul američke svemirske letelice "Apolo" pri povratku s Meseca – dostigao je brzinu od oko 30 Maha.

(agencije/MONDO, foto: Beta/AP/US Air Force/Chad Bellay)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.