Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2015, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvinjenje američkih snaga zbog bombardovanja bolnice u Kunduzu

Komandant američkih snaga u Avganistanu Džon Kembel izvinio se avganistanskom predsedniku Ašrafu Ganiju zbog bombardovanja bolnice Lekara bez granica u Kunduzu, saopštio je danas kabinet predsednika te zemlje.

Najmanje 16 osoba ubijeno je u vazdušnom udaru, a među njima je troje dece, saopštila je novi bilans bolnica Lekara bez granica. Povređeno je 37 osoba, a pet je u kritičnom stanju.

Kembelovo izvinjenje, međutim, još nije potvrdila međunarodna koalicija, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << preneo je Gardijan.

U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 članova osoblja, Avganistanaca i stranaca, naveli su Lekari bez granica.

Kunduz je strateški grad, a u ponedeljak su ga zauzeli talibani koje su u kontraofanzivi proterale avganistanske snage posle tri dana borbi i akcija podržanih NATO vazdušnim udarima.

Prema navodima NATO-a američki avioni izveli su noćas napade "protiv osoba koje prete snagama koalicije" i "moguće je da su izazvali kolateralnu štetu u lekarskom centru koji se nalazio u blizini". NATO je naveo da ispituje šta se desilo u napadima.

Direktor operacija Lekara bez granica Bart Jansens rekao je da je ta nevladina organizacija od ponedeljka zbrinula 394 povređenih i da su duboko šokirani noćašnjim napadom. Lekari bez granica su naveli da je njihov centar pogođen nekoliko puta i da je teško oštećen.

Bolnica Lekara bez granica pruža važnu pomoć civilnom stanovništvu od ponedeljka od kada su talibani zauzeli Kunduz, a tri dana kasnije u kontraofanzivi grad preuzele avganistanske bezbednosne snage.

To je jedina bolnica u toj oblasti na severu Avganistana u kojoj mogu da se leče teško ranjeni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.