Amerikanci: Izvinite zbog bombardovanja bolnice

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2015, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci: Izvinite zbog bombardovanja bolnice

Komandant američkih snaga u Avganistanu Džon Kembel izvinio se avganistanskom predsedniku Ašrafu Ganiju zbog bombardovanja bolnice Lekara bez granica u Kunduzu, saopštio je danas kabinet predsednika te zemlje.

Međnarodna humanitarna organizacija "Lekari bez granica" (MSF) saopštila je danas da je broj poginulih u bombardovanju bolnice u gradu Kunduz u Avganistanu povećan na 20, uključujući i troje dece. Povređeno je 37 osoba, a pet je u kritičnom stanju.

Kembelovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izvinjenje, međutim, još nije potvrdila međunarodna koalicija, preneo je Gardijan. U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 članova osoblja, Avganistanaca i stranaca, naveli su Lekari bez granica.

"Napad na bolnicu je ratni zločin"

Vazdušni napad na bolnicu "Lekara bez granica" u avganistanskom gradu Kunduzu "istinski je tragičan i neoprostiv" čin i verovatno predstavlja "ratni zločin", smatra šef UN za ljudska prava Zeid Rad al-Husein. - Ovaj duboko uznemirujući događaj potrebno je istražiti hitno, temeljito i nezavisno, a rezultate istrage objaviti - izjavio je Husein.

U vazdušnom napadu na bolnicu "Lekara bez granica" u Kunduzu poginulo je najmanje 16 ljudi, uključujući i troje dece, saopšteno je iz ove humanitarne organizacije. U međuvremenu, američki ministar odbrane Eš Karter rekao je da SAD pokušavaju da utvrde kako je došlo do napada na bolnicu u Kunduzu.

Kunduz je strateški grad, a u ponedeljak su ga zauzeli talibani koje su u kontraofanzivi proterale avganistanske snage posle tri dana borbi i akcija podržanih NATO vazdušnim udarima. Direktor operacija Lekara bez granica Bart Jansens rekao je da je ta nevladina organizacija od ponedeljka zbrinula 394 povređenih i da su duboko šokirani noćašnjim napadom. Lekari bez granica su naveli da je njihov centar pogođen nekoliko puta i da je teško oštećen.

Bolnica Lekara bez granica pruža važnu pomoć civilnom stanovništvu od ponedeljka od kada su talibani zauzeli Kunduz, a tri dana kasnije u kontraofanzivi grad preuzele avganistanske bezbednosne snage. To je jedina bolnica u toj oblasti na severu Avganistana u kojoj mogu da se leče teško ranjeni.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.