Izvor: Politika, 08.Apr.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael zabranio Grasu ulazak u zemlju

Zbog kritike Izraela, nemačkom književniku Ginteru Grasu od juče je zabranjen ulazak u tu zemlju. Odluku Jerusalima saopštio je ministar unutrašnjih poslova Eli Jiši, proglasivši dobitnika Nobelove nagrade za književnost - personom non grata.

„Gras raspiruje mržnju protiv države Izrael i njenog naroda, popularišući ideje kojima je bio vidno odan, noseći uniformu esesa“, rekao je ministar.

Mera Jerusalima usledila je tri dana po objavljivanju Grasove pesme u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prozi „Šta se mora reći” u „Zidojče cajtungu”, a prenesenoj u „Njujork tajmsu” i u italijanskoj „Republici”. Autor je u 67 stihova kritikovao Izrael zbog napetosti sa Iranom zbog nuklearnog programa i „hipokriziju Zapada” u vezi sa pretpostavljenim atomskim programom jevrejske države.

Antiratna poema izazvala je burne reakcije širom sveta. Pristalice odbrambene politike Izraela koja podrazumeva preventivne napade na protivnika, proglasili su Grasa antisemitom. Ukazali su na ratnu prošlost literate: Gras je u proleće 1945. kao sedamnaestogodišnjak pristupio oružanoj diviziji esesa...

Komentatori svetskih medija istakli su, ipak, da je oštrina reakcije Jerusalima bila neočekivana, tim pre što je Gras u javnim nastupima korigovao prvobitnu kritiku i izjavio da ona nije bila uperena protiv naroda Izraela, već protiv priprema njegove vlade za ratne operacije koje bi mogle da se pretvore u atomski rat. Gras je doslovce rekao: „Kritikujem politiku (Izraela) koja ignoriše rezolucije UN i nastavlja sa naseljavanjem (palestinskih teritorija)...Kritikujem politiku Izraela koja mu stvara sve više neprijatelja i vodi zemlju u izolaciju.“

Zanimljivo je da je zabrana ulaska u zemlju izrečena Grasu uprkos činjeniici da su njegovi najoštriji kritičari u Izraelu, poput istoričara i literarnog kritičara Toma Segeva, upozorili da se nemački književnik ne može smatrati antisemitom, ni nacistom, već – samo neobaveštenim kritičarem.

M. Kazimirović

objavljeno: 09.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.