Izrael optužio Iran da je dirigovao raketiranjem iz Gaze

Izvor: N1 televizija, 27.Okt.2018, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael optužio Iran da je dirigovao raketiranjem iz Gaze

Izraelski vojni portparol izjavio je da je Islamski džihad odgovoran za ispaljivanje preko 30 raketa prošle noći iz Pojasa Gaze na jug Izraela "uz jasno rukovođenje iz Irana i snaga (Iranske) Revolucionarne garde (Al) Kuds u Siriji".

"Čitav incident je bio pod iranskim rukovodstvom preko snage (Al) Kuds", rekao je portparol, prenose izraelski mediji.

Izraelske bezbednosne službe navode da motivi raketiranja još nisu jasni.

Islamski džihad je, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kako se veruje, sledio je naredbu Irana, nakon izveštaja da je posredstvom Egipta postignuto razumevanje između Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa o smanjenju nasilja na granici Gaze.

Kao druga mogućnost, navodi se da Islamski džihad možda nije zadovoljan onim što je Hamas, koji vlada Gazom, postigao u tom dogovoru i vrši pritisak na Palestince kako bi izdejstvovali više ustupaka.

Vojni portparol brigadni-general Ronen Manelis rekao je da raketiranje odražava vezu s raznim pretnjama protiv Izraela u kojima prednjači Iran.

Manelis je naveo da su ispaljene 34 rakete na južnu izraelsku teritoriju, a da je 13 presretnuto i da je poslata jasna poruka da "niko nije imun, ni u Gazi ni van Gaze", što se smatra pretnjom napadom na iranske mete u Siriji.

Izraelske vazduhoplovne snage napale su u znak odmazde 87 meta Hamasa.

Portparol je objasnio da mete Islamskog džihada nisu ciljane jer se Izrael za sada fokusirao na Hamas koji smatra odgovornim za svako nasilje koje potiče iz Gaze.

Izrael zahteva da Hamas zaustavi Islamski džihad i uspostavi red u Gazi. Islamski džihad je zapretio da će odgovoriti u slučaju da Izrael nastavi bombardovanje.

Raketiranju je prethodio masovan nedeljni protest Palestinaca duž granične ograde u kome je učestvovalo 16.000 ljudi.

Izraelski vojnici ubili su pet Palestinaca tokom tih protesta, a još jedan Palestinac poginuo je juče u sukobima s vojskom na Zapadnoj obali.

Vojni portparol je takođe naveo koji su prioriteti vojske Izraela, utvrđivanje Irana u susednoj Siriji, kao i libanskog Hezbolaha, koji se bore na strani snaga sirijskog predsednika u građanskom ratu u toj zemlji, bezbednost jevrejskih stanovnika na Zapadnoj obali i izraelskih gradova i sela pored granice Gaze, te borba protiv terorističke organizacije Islamske države.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.