Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2020, 11:49

Izrael odobrio otvaranje restorana i kafića, ali mnogi ostaju zatvoreni

Izraelske vlasti su odlučile da od danas budu otvoreni restorani, kafići, hoteli i bazeni, posle dvomesečne obustave rada zbog pandemije koronavirusa.

Škole, šoping centri, teretane, plaže i radnje otvoreni su ranije, pošto je dnevni broj novozaraženih koronavirusom opao na nekoliko desetina, navode izraelski mediji.

Uprkos dozvoli, očekuje se da će mnogobrojni barovi i restorani ostati zatvoreni zbog finansijskih problema i propisanih higijenskih mera i pravila >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << socijalnog distanciranja, što će im otežati da nadoknade gubitke.

Izraelsko udruženje restorana i barova saopštilo je da mnogi vlasnici nisu mogli da dobiju zajmove i pomoć vlade.

Prema podacima tog udruženja, u Izraelu ima 14.000 restorana, kafića i barova, od kojih će oko 4.500 ostati zatvoreno, a 70.000 zaposlenih neće imati posla, javio je javnis servis Kan.

Ministrstvo zdravlja Izraela zahteva da rastojanje između stolova u restoranima bude najmanje 1,5 metara, što će mnoge primorati da rade s polovinom kapaciteta.

Do odluke o ponovnom otvaranju, restorani su mogli da pripremaju hranu samo za dostavu i "za poneti".

Na osnovu plana koji je odobrio novi ministar zdravlja Juli Edelštajn, restorani, barovi i noćni klubovi koji mogu da prime do 100 gostiju mogu da rade punim kapacitetom, a oni sa više mesta do 85 odsto kapaciteta.

Moraju imati i potvrdu vlade da ispunjavaju higijenske standarde i pravila o društvenom razdvajanju.

Traži se i da mesta unapred budu rezervisana i da se svim gostima meri temperatura.

Vlasnici koji budu uhvaćeni da ne poštuju pravila platiće kaznu od 570 dolara.

Vlada je namenila 4,4 milijarde dolara za obnovu ekonomije posle restrikcija uvedenih zbog pandemije.

Muzeji, turističke atrakcije, uključujući žičare i brodove, takođe mogu da rade od jutros, ali samo ako se poštuju mere uvedene zbog pademije i ograniči broj gostiju, između ostalog.

Saune, đakuziji i plesni klubovi ostaće zatvoreni, a zabranjeno će biti i sedenje u restoranima koji se nalaze u tržnim centrima.

Širenje virusa u Izraelu uglavnom je zaustavljeno i trenutno ima 2.019 aktivnih slučajeva.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Izraelu kod 16.757 osoba, od kojih je umrla 281.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Izrael odobrio otvaranje restorana i kafića, ali mnogi ostaju zatvoreni

Izvor: Danas, 27.Maj.2020

Izraelske vlasti su odlučile da od danas budu otvoreni restorani, kafići, hoteli i bazeni, posle dvomesečne obustave rada zbog pandemije korona virusa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.