Izrael izveo seriju vazdušnih udara širom Gaze

Izvor: Večernje novosti, 15.Jul.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael izveo seriju vazdušnih udara širom Gaze

Nakon što je Hamas danas odbacio egipatski predlog o prekidu vatre i nastavio da raketira Izrael, izraelska vojska je posle pauze od šest sati izvela čitavu seriju vazdušnih udara na 30 meta širom pojasa Gaze.Izraelski mediji javljaju da je večeras za 21 sat po lokalnom vremenu zakazan sastanak užeg sastava vlade, zaduženog za bezbednost, što će biti drugo zasedanja tog tela danas. Na prvom je bio prihvaćen predlog o obustavi neprijateljstava i Izrael ga se jednostrano pridržavao >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << šest sati, što Hamas nije učinio.Tokom popodneva je ciljano 20 podzemnih rampi za ispaljivanje raketa, tunela, skladišta oružja i operativna baza Islamskog džihada, navela je izraelska armija. Ona tvrde da je ubijen jedan "terorista na severu Gaze" koji se pripremao da ispali raketu na Izrael.Na Izrael je od jutros ispaljeno bezmalo 80 raketa."U svetlu nastavka raketne vatre Hamasa i drugih terorističkih organizacija, mi radimo kao što smo radili u poslednjim danima, silom protiv komponenata infrastrukture Hamasa", rekao je izraelski general major Sami Turgeman, zadužen za južni front. On je optužio Hamas za izazivanje sukoba koji traje već osam dana i ocenio da je pričinjena značajna šteta toj organizaciji.General je naveo da su ciljane kuće visokih lidera Hamsa i komandira, koje su, kako tvrdi, služile kao skladišta oružja ili ratni štabovi.Od početka ofanzive poginulo je više od 190 Palestinaca, a oko 1.300 ih je ranjeno, dok je na izraelskoj strani četvoro ljudi teže ranjeno, ali poginulih nije bilo. Prema procenama UN, dve trećine poginulih su civili. General Turgeman je rekao da su ometena sposobnosti Hamasa da izvodi napade ubacivanjem kroz podzemne tunele."Nismo aktivirali sve naše sposobnosti. Imamo dodatne sposobnosti i planove. Ako je potrebno da ih aktiviramo učinićemo to punom snagom", rekao je on, potvrdivši da je kopnena ofanziva jedan od planova, ali i da ne može da najavi šta će se preduzeti.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Netanijahu: Hamas ne želi mir, platiće zbog toga

Izvor: Press, 15.Jul.2014

Nakon što su "islamski militanti" odbacili dogovor o primirju, izraelski premijer je rekao da će Izrael protiv rukovodstva Hamasa u pojasu Gaze upotrebiti "veliku silu"...U televizijskom obraćanju, Netanijahu je rekao da Izrael nema drugog izbora osim da odgovori još snažnije, preneo je Asošijeted...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.