Iza kulisa o ministarskim foteljama

Izvor: Deutsche Welle, 16.Nov.2017, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iza kulisa o ministarskim foteljama

Nemačka štampa piše o preliminarnim pregovorima stranaka koje žele da formiraju vladajuću koaliciju: Demohrišćana, Zelenih i Liberala – ti pregovori dosad nisu doneli željeni napredak i skepsa je sve veća.

Špigel onlajn: „Preliminarni razgovori su počeli pre više od tri nedelje, a sada nije isključeno da bi dogovor oko formiranja koalicije mogao da propadne. Pre svega CSU i Zeleni optužuju jedni druge da nisu u dovoljnoj meri spremni na kompromise […] >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Pregovori su teški jer želje četiri potencijalna partnera mnogo više koštaju nego što ima novca u kasi. Pregovarači CDU, CSU, FDP i Zelenih polaze od finansijskog manevarskog prostora od 35 do 40 milijardi evra u naredne četiri godine“.

Fokus onlajn: „Danas jamajčanski partneri moraju da prezentiraju rezultate svojih preliminarnih pregovora. No, i pored svih sadržinskih razlika, mogući partneri u budućoj koaliciji iza kulisa već diskutuju o mogućim ministarskim foteljama. Verovatno je da će CSU, FDP i Zeleni dobiti po tri ministarstva, a CDU – pet, kojem treba dodati i funkciju šefa kancelarskog ureda“.

Merkur onlajn: „Veliki sporovi se još vode oko spajanja izbegličkih porodica, odnosno, dozvole boravka u Nemačkoj članovima porodica onih koji su u Nemačkoj podneli zahtev za azil ili im je zahtev pozitivno rešen. Vrlo važan energetskopolitički problem je korišćenje termoelektrana na ugalj za dobijanje struje, a velike razlike u mišljenjima postoje i kada je reč o saobraćajnoj i finansijskoj politici“.

Već krajem nedelje videće se da li tzv. Jamajka-koalicija u Nemačkoj zaista ima šanse. Vremena je malo, a spornih tema veoma mnogo. Sada je vreme za lobiste sa strane koji bi mogli da utiču na konačni ishod. (15.11.2017)

Prema anketi javnog servisa ARD, među biračima opada naklonost za formiranje koalicije Demohrišćana, Liberala i Zelenih (koju zbog boja stranaka mediji vole da zovu „Jamajka“). Evo kako koalicione pregovore prati štampa. (10.11.2017)

Šef FDP Kristijan Lindner je usred koalicionih pregovora rekao da se ne plaši od novih izbora. Pregovori mu, kanda, teku presporo. Demohrišćani (CDU/CSU) i Zeleni, međutim, ni po koju cenu ne žele da odustanu. (07.11.2017)

Ludvigsburger krajscajtung: „FDP ima emotivni problem u odnosu sa Demohrišćanima. Kada bi im Angela Merkel izašla u susret sa nekim njihovim zahtevima, to bi bio signal: neću od vas ponovo napraviti mleveno meso. Angela Merkel će biti kancelarka zahvaljujući Zelenima i FDP-u. Ona i njena Unija moraju nešto da im daju zauzvrat, pogotovo ako se zna da je Unija bila veliki gubitnik na ovim izborima. A to je riskantno. CSU bi mogla da se pobuni, baš kao i delovi CDU. Možda bi Merkelova svojim ljudima trebalo da objasni da za konačni dogovor postoji samo jedna alternativa: novi izbori. I to verovatno – bez nje.“

Zidojče cajtung: „U nekim oblastima ima napretka, ali kada je reč o spornoj temi zaštite klime, nema supstancijalnog napretka. I oko tema Evropa i saobraćaj se vode sporovi. Kada je reč o migraciji, pregovarači su postigli neki napredak oko koncepta za doseljavanje kvalifikovanih radnika. A u pitanjima izbegličke politike još uvek postoje velike razlike. Kancelarka je rekla da svako u budućoj vladi mora da nađe ono što mu je važno. Da se pripremila za teške pregovore, ali da smatra da bi oni mogli uspeti.“

Tagesšpiel: „Pregovarač Zelenih i ministar za životnu sredinu Robert Habek smatra da su male šanse da koalicioni pregovori uspeju. Pre nedelju dana, on je smatrao da je verovatnoća za uspeh – 80 odsto. Sada u najboljem slučaju vidi fifti-fifti šansu. Smatra da se ni izdaleka nije odmaklo onoliko koliko su se svi nadali. Ako pregovori pođu krivo, biće to nekontrolisana eksplozija, rekao je Habek, i dodao: „svi koji misle da će njihova partija bolje proći na novim izborima, napravili su račun bez krčmara, to može dovesti do haosa za sve stranke, to može dovesti do haosa i Nemačku.“

Priredio Saša Bojić

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.