Istraživanje: Zbog klimatskih promena letnje suše 20 puta izvesnije

Izvor: VOA, 06.Okt.2022, 19:02

Istraživanje: Zbog klimatskih promena letnje suše 20 puta izvesnije

Suše koje su se proteklog leta prostrle na tri kontinenta - u velikim delovima Evrope, SAD i Kine - postale su 20 puta izvesnije, zbog klimatskih promena, zaključak je najnovije studije grupe naučnika koji istražuju veze između ekstremnih nepogoda i globalnog zagrevanja.  Suše su iscrpele vodu iz velikih reka, uništile useve, izazvale šumske požare, ugrozile životinjski svet kojem je voda prirodno stanište i dovele do restrikcija u korišćenju vode u Evropi. Pogodile su mesta koja se već suočavaju sa suvim vremenom u SAD, kao što su države na zapadu, ali i mesta gde su suše ređe, kao što je severoistočni deo SAD. Kina je imala najsuvlje leto u poslednjih 60 godina, tako da je njena čuvena reka Jangcekjang - najduža u Aziji i treća najduža na svetu - bila tek upola široka nego obično. Istraživači iz organizacije World Weather Attribution kažu da bi se ovakve vrste suša u severnoj hemisferi dešavale tek svakih 400 godina da nema klimatskih promena koje izaziva čovek. Oni sada očekuju da se ovakve suše ponove svakih 20 godina, imajući u vidu koliko se temepratura na globalnom nivou povećala. Ekološke katastrofe, kao što je suša širom sveta, uz ogromne poplave u Pakistanu, predstavljaju "jasan pokazatelj klimatskih promena", kaže  Marten van Alst, klimatolog na Univerzitetu Kolumbija i koautor studije. "Uticaj klimatskih promena je vrlo jasan ljudima koji su ugroženi i pogađa ih veoma teško", kaže Van Alst, "ne samo one u siromašnim zemljama, kao što su oni pogođeni poplavama u Pakistanu... nego i one u nekim od bogatijih delova sveta, kao što je yapadna centralana Evropa". Kako bi utvrdili uticaj klimatskih promena na isušavanje u severnoj hemisferi, naučnici su analizirali podatke o vremenu, kompjuterske simulacije i vlažnost zemljišta u različitim oblastima, sa izuzetkom tropskih.  Analiza je urađena uzimajući u obzir koliko se globalna temperatura već povećala - 1,2 stepana Celzuijusa (2,2 Farenhajta), ali su naučnici upozorili da će temperatura nastaviti da raste i da je u studiji uračunato i to. Uz dodatno zagrevanje od 0,8 stepeni Celzijusa, ovakve suše dešavaće se jednom u 10 godina u zapadnoj Centralnoj Evropi  i svake godine u severnoj hemisferi, rekao je Dominik Šumaher, klomatolog na švajcarskom univerzitetu ETH Cirih. "Vidimo ove kombinovane i kaskadne efekte duž različitih sektora i oblasti", dodao je Van Alst. "Jedan način da se ti efekti smanje je da se smanji emsiija štetnih gasova".

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Zbog klimatskih promena letnje suše 20 puta izvesnije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2022

Suše, koje su proteklog leta pogodile tri kontinenta i zahvatile velike delove Evrope, SAD i Kine, postale su 20 puta izvesnije zbog klimatskih promena, zaključak je najnovije studije grupe naučnika koji istražuju veze između ekstremnih nepogoda i globalnog zagrevanja...Suše su iscrpele vodu iz...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.