Istraga potvrdila da je sarin upotrebljen u napadu u Siriji

Izvor: RTS, 30.Jun.2017, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga potvrdila da je sarin upotrebljen u napadu u Siriji

Međunarodna Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdila je u saopštenju da je nervni gas sarin upotrebljen u napadu 4. aprila na sirijski grad u kojem je život izgubilo više od 90 ljudi.
Istraga nije utvrdila ko je kriv za napad. Nalaz istrage će se koristiti kao baza na osnovu koje će zajednički tim UN i OPCW proceniti ko je odgovoran.

Generalni direktor Organizacije Ahmed >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Uzumku osudio je napad kao "zločin" i rekao da "počinioci tog strašnog napada moraju da odgovaraju".
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da apsolutno nema sumnje da je vlada sirijskog predsednika Bašara el Asada stajala iza upotrebe hemijskog oružja u Siriji u aprilu.
"Tačna odgovornost za ispuštanje sarina sada će ići kroz udruženi istražni mehanizam kako bi bila potvrđena, ali apsolutno ne sumnjam da se radi o Asadovom režimu. Mi ćemo nastaviti sa kampanjom za nametanje sankcija odgovornima... Ljudi koji hemijskim oružjem gađaju nevine, trebalo bi da odgovaraju", rekao je Džonson za Skaj njuz, a prenosi Rojters.
U napadu na Kan Šeikun u sirijskoj provinciji Idlib umrlo je više od 90 ljudi, među kojima i žene i deca. Napad je izazvao osude širom sveta posle objavljivanja potresnih snimaka posledica napada na kojima su prikazana deca kako se tresu.
Zapadne zemlje optužile su vojsku predsednika Bašara el Asada za napad za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem, dok su sirijske vlasti to negirale i navele da su pogodile pobunjeničko skladište u kojem su bile te hemikalije.
Kao odgovor na taj hemijski napad američki predsednik Donald Tramp odobrio napad krstarećim raketama na sirijsku bazu El Šarjate u noći od 6. na 7. april.
Zajednička komisija UN i OPCW već je ranije zaključila da su snage sirijske vlade izvele napade hlorom 2014. i 2015.
Komisija je takođe procenila da je grupa Islamska država koristila iperit 2015. godine.
Tramp je u ponedeljak upozorio vlasti Bašara el Asada da ponovo ne posegnu za upotrebom gasa u ratu u zemlji.
Američki ministar odbrane Džim Matis rekao je juče da je to upozorenje ozbiljno shvaćeno.
Organizacija je nastojala da odbrani metodologiju upotrebljenu u istrazi.
Istražitelji nisu posetili mesto napada, smatrajući da je suviše opasno, već su analizirali uzorke žrtava i preživelih i intervjuisali svedoke.
OPCW je naveo u saopštenju da je upotrebljena rigorozna metodologija koja je uzimala u obzir usaglašavanje između iskaza svedoka, istrage dokumenata i drugih podataka i karakteristike uzoraka koje je obezbedila sirijska vlada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodna organizacija potvrdila upotrebu sarina u napadu u Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jun.2017

Istraga međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdila je da je nervni gas sarin upotrebljen u napadu 4. aprila na Kan Šeikun u Siriji u kome je život izgubilo više od 90 ludi.  Organizacija je potvrdila nalaze istrage u saopštenju izdatom danas, bez utvrđivanja ko je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.