Istraga o padu boinga 737-maks, šta je dovelo do katastrofe

Izvor: RTS, 29.Mar.2019, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o padu "boinga 737-maks", šta je dovelo do katastrofe

Sistem protiv gubitka snage bio je aktiviran pre nego što je avion dodirnuo zemlju, preliminarni je zaključak istrage ostataka aviona "Etiopijan erlajnsa", saopštila je engleska štampa.
Planirana popravka softvera sprečiće operaciju koja se ponavlja u sistemu i koja je centralni bezbedonosni problem, saopštio je "Boing".

Istražitelji aviona "boing 737-maks" koji se srušio u Indoneziji takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su se fokusirali na novi sistem za snagu MCAS, preneo je Rojters.
Istraga se, takođe, bavi i kvalitetom treninga pilota ovog modela aviona.
"Boingova" flota "737-maks" prizemljena je širom sveta od nesreće 10. marta. Kompanija je izgubila 28 milijardi dolara tržišne vrednosti, a dovelo je u pitanje unapred izvršene narudžbine aviona vredne više od 500 milijardi dolara.
Federalnom sudu u Čikagu stigla je tužba porodice stradalog državljanina Ruande, u kojoj tvrde da je kompanija "Boing" loše napravila automatski sistem kontrole leta.
Iz "Boinga" nisu komentarisali tužbu.
Najmanje dve godine pre pada aviona u Indoneziji američki i evropski regulatori znali su da kontrolisanje ugla nosa aviona modela "737-maks" možda neće biti dovoljno u sličnim situacijama kao u navedenim nesrećama.
Evropska agencija za avijaciju i svemir (EASA) izdala je sertifikat da je avion bezbedan delimično zbog toga što su smatrali da će dopunske procedure i trening objasniti pilotima "neuobičajene situacije" u kojima bi morali da upravljaju manuelno i da "trimuju" nos aviona.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

MISTERIJA BOINGA 737 MAKS: Istraga došla do novih zaključaka

Izvor: Večernje novosti, 29.Mar.2019

Istraga ostataka aviona "Etiopijan erlajnsa" Boing 737 MAKS u kojem je poginulo 157 osoba, došla je do preliminarnog zaključka da je sistem protiv gubitka snage bio aktiviran pre nego što je avion dodirnuo zemlju Istraga ostataka aviona "Etiopijan erlajnsa" Boing 737 MAKS u...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.