Istraga napada u Ankari fokusirana na Islamsku državu

Izvor: RTS, 12.Okt.2015, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga napada u Ankari fokusirana na Islamsku državu

Turski premijer Ahmet Davutoglu navodi da je istraga dvostrukog bombaškog napada u Ankari, u kojima je život izgubilo najmanje 97 ljudi, fokusirana na Islamsku državu kao mogućeg počinioca, javlja Rojters.
U intervjuu turskoj televiziji NTV, Ahmet Davutoglu je rekao da je policija blizu identifikacije jednog od dva bombaša-samoubice i da se vrši DNK analiza na ostacima napadača, prenosi Tanjug >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

Davutoglu je dodao da napad predstavlja pokušaj uticaja na ishod parlamentarnih izbora zakazanih za 1. novembar i da će biti preduzete neophodne mere ukoliko se pokaže da su bezbednosni propusti olakšali izvršenje napada.
Iz kancelarije turskog premijera ranije danas je saopšteno da je u napadu, sa najvećim brojem žrtava u istoriji moderne Turske, poginulo 97 ljudi, prenela je agencija AFP.
Dosad su identifikovana tela 92 poginule osobe, a Prokurdska Narodna demokratska partija tvrdi da je poginulo 128 ljudi.
U Turskoj je proglašena trodnevna žalost posle dvostrukog bombaškog samoubilačkog napada na prokurdske aktiviste i levičare.
I drugi dan žalosti obeležili su protesti. Više stotina ljudi uzvikivalo je antivladine slogane, dok su išli na sahranu žrtava terorista. Okupljaju se advokati, lekari, građani različitih profesija i traže mir.  
Kako ocenjuju analitičari, međusobna optuživanja biće sve žešća kako se približava prvi novembar.  
"Kao oni koji su za mir, mi ćemo pobediti. U velikom smo bolu i ljuti smo, ali imamo snage i hrabrosti da pronađemo odgovorne i privedemo ih pravdi. Svi zajedno ćemo se izdići iznad toga, ruku pod ruku", rekao je Selahatin Demirtaš, lider prokurdske Narodne demokratske partije.   
Turska vlada je imenovala dva glavna civilna inspektora i dva načelnika policije da vode istragu o eksploziji.
Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad i vlasti proveravaju snimke kamere sa mesta napada.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Davutoglu: IS glavni osumnjičeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2015

Istraga dvostrukog bombaškog napada u Ankari, u kojima je život izgubilo najmanje 97 ljudi, fokusirana je na Islamsku državu (IS) kao mogućeg počinioca, izjavio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu...On je u intervjuu turskoj televiziji NTV rekao da je policija blizu tome da identifikuje jednog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.