Istorijski sastanak, Trampov trougao, Putin trljao prste

Izvor: RTS, 07.Jul.2017, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski sastanak, Trampov "trougao", Putin trljao prste

Na marginama samita G-20 u Hamburgu održan je sastanak predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, njihov prvi formalni razgovor licem u lice. Sastanak je trajao čak dva i po sata, umesto predviđenih 30 minuta. Postignut dogovor o prekidu vatre u delovima Sirije.
Predsednik Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vladimir Putin saopštio je da je na prvom sastanku s predsednikom SAD Donaldom Trampom u Hamburgu na samitu G-20 razgovarao o situaciji u Ukrajini i u Siriji, kao i o borbi protiv terorizma i sajber bezbednosti.

"Imao sam veoma dugačak razgovor s predsednikom Sjedinjenih Američkih Država. Nakupilo se mnogo pitanja – i Ukrajina, i Sirija, i drugi problemi, pojedina bilateralna pitanja. Ponovo smo se vratili pitanjima borbe protiv terorizma, sajber-bezbednosti", rekao je Putin uoči sastanka s premijerom Japana Šinzom Abeom, prenosi Sputnjik.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je saopštio da su dvojica predsednika dogovorila prekid vatre u delovima Sirije. Susret je protekao u konstruktivnoj atmosferi, rekao je Lavrov.
O sastanku je govorio i američki državni sekretar Reks Tilerson, ističući da su se Tramp i Putin "vrlo brzo povezali" i da su imali "pozitivnu hemiju".
Državni sekretar SAD je rekao da Tramp i Putin imaju različite poglede na to kako da se obračunaju sa oružanim programima Severne Koreje, ali da će Vašington nastaviti da traži od Moskve da podriva aktivnosti Pjongjanga.
"Rusi na to gledaju malo drugačije nego mi, tako da ćemo nastaviti razgovore i pitati ih da urade više. Rusija ipak ima ekonomskih aktivnosti sa Severnom Korejom", rekao je Tilerson, prenosi Rojters.
Tilerson je rekao da je Tramp na početku sastanka sa Putinom pokrenuo pitanje zabrinutosti američkog naroda zbog navodnog ruskog mešanja u predsedničke izbore u SAD 2016. godine. "Imali su veoma oštru i dugu razmenu mišljenja na tu temu", rekao je Tilerson.
Kaže da je Tramp u više navrata "pritisnuo" Putina na tu temu, ali da je on svaki put to demantovao.
Lavrov je, međutim, rekao da je Tramp prihvatio uveravanja ruskog lidera da se Moskva nije mešala u američke izbore.
"Predsednik Tramp je rekao da je čuo jasne izjave Putina o tome da su 'optužbe o mešanju' neistinite i da ruske vlasti nisu intervenisale i prihvatio je to", rekao je Lavrov.

Dvojica lidera razgovarali su i o stanju na istoku Ukrajine, terorizmu i drugim pitanjima.
"Čast mi je da budem sa Vama, hvala Vam", rekao je Tramp pružajući ruku Putinu na početku sastanka. RT tvrdi da je pritom Tramp izgovorio i "spasiba" (hvala) na ruskom.
"Oduševljen sam što se sastajem sa Vama. Nadam se da će naš sastanak doneti rezultate", odgovorio je šef ruske države.
Rojters prenosi da je šef Bele kuće rekao da su njih dvojica "pričali o mnogim stvarima" i da "misli sa će sve biti veoma dobro", kao i da sa "radošću očekuje mnogo pozitivnih stvari koje treba da se dese Rusiji i SAD".
Putin je naveo da "razgovori telefonom nikada nisu dovoljni".
Rojters prenosi da Tramp nije odgovorio na novinarsko pitanje iz mase o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD.
AP navodi da je uz Trampa, koji je sedeo ispred američke zastave sa prstima postavljanim u obliku izvrnutog trougla, bio državni sekretar SAD Reks Tilerson, dok Putina opisuje kao blago povijenog u stolici, kako je trljao prste dok se Tramp obraćao novinarima, a blizu ruskog predsednika sedeo je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Tramp i Putin su se ranije danas prvi put sreli uživo i rukovali, na samitu G-20 koji se održava u Hamburgu, saopštio je Kremlj.
Dvojica lidera su do sada razgovarala samo telefonom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp i Putin: Pozitivne stvari pred SAD i Rusijom

Izvor: N1 televizija, 07.Jul.2017

Na marginama samita G20 u Hamburgu sastali su se predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimir Putin i Donald Tramp. Tramp je izrazio optimizam rekavši da su pred SAD i Rusijom "veoma pozitivne stvari". Putin je samu činjenicu da su se sastali opisao kao pozitivan znak. Sastanak je...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.