Isplivala pisma Navaljnog iz zatvora; U jednom je pomenuo i Trampa

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 16:35

Isplivala pisma Navaljnog iz zatvora; U jednom je pomenuo i Trampa

Zatvoren u hladnim betonskim ćelijama i često sam sa svojim knjigama, Aleksej Navaljni tražio je utehu u pismima.

Jednom poznaniku je u julu napisao da niko ne može da razume ruski zatvorski život ako nije bio tamo. Dodao je u svom crnohumornom stilu: "Ali nema ni potrebe biti ovde."

"Ako im se sutra kaže da te nahrane kavijarom, nahraniće te kavijarom", napisao je ruski opozicioni lider Navaljni poznaniku Iliji Krasilščiku u avgustu. Dodao je: "Ako im se kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da te zadave u ćeliji, zadaviće te."

Mnogi detalji o njegovim poslednjim mesecima, kao i okolnosti njegove smrti, koju su ruske vlasti objavile u petak, ostaju nepoznati. Nije sasvim jasno čak ni gde se nalazi njegovo telo.

Najveći deo vremena Navaljni je bio u samici, a utehu je nalazio u knjigama. Hvalio se da je pročitao 44 knjige na engleskom u godinu dana.

Ali pratio je i aktuelna dešavanja.

Prijatelju i ruskom fotografu Jevgeniju Feldmanu rekao je da izborni program bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa izgleda stvarno zastrašujuće.

"Tramp će postati predsednik ako zdravlje predsednika Bajdena bude ugroženo", napisao je Navaljni iz svoje zatvorske ćelije i upitao: "Zar ova očigledna stvar ne zabrinjava demokrate?"

Nasleđe Alekseja Navaljnog nastaviće da živi, kažu prijatelji i saradnici, delom i kroz njegova dela u zatvoru.

Pročitajte i:

Poznato od čega je umro Aleksej Navaljni

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OTKRIVENA PISMA NAVALJNOG IZ ZATVORA Obelodanio kakav je život u ruskom zatvoru, a evo kome je pisao TRI DANA PRED SMRT

Izvor: Blic, 20.Feb.2024

Zatvoren u hladne, betonske ćelije i često sam sa svojim knjigama, Aleksej A. Navaljni je tražio utehu u pismima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.