Izvor: Blic, 19.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskasapili dete da bi prodali organe

Iskasapili dete da bi prodali organe

Šestogodišnji Aleks, Rus koga je usvojila američka porodica, umro je u bolnici od povreda koje mu je nanela 'majka' Irma Pavlis. Obdukcija je pokazala na telu 38 rana, a u telu - nedostatak nekoliko vitalnih organa. Da li je otkriven još jedan kanal prodaje organa ili je reč samo o koincidenciji i ko je dozvolio uzimanje organa za presađivanje, utvrdiće sud.

Skandalozni sudski proces koji je ovih dana počeo u Americi nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvi te vrste. Prema zvaničnim podacima, svake godine Amerikanci usvoje oko 20.000 mališana, od čega je oko jedne četvrtine iz Rusije. Za poslednjih deset godina umrlo je (ili ubijeno) najmanje dvanaestoro.

U julu prošle godine vrhovni sud Nju Džersija osudio je Roberta i Brendu Metju na 10 godina zatvora zbog ubistva sedmogodišnjeg Viktora Tulimova. Istraga je pokazala da su ga tukli, polivali hladnom vodom i zatvarali u ledeni podrum.

U avgustu 2002. godine dvogodišnjeg Nikitu Horjakova roditelji Amerikanci bacili su s krova višespratnice u kojoj su živeli.

Usvajanja privatnim kanalima

To su samo slučajevi za koje se saznalo, a šta se stvarno događa, teško je i pretpostaviti.

Koliko je u Rusiji veliki problem napuštene dece, govori i podatak da danas u dečjim domovima ima više štićenika nego neposredno posle Drugog svetskog rata. Tu decu sve češće usvajaju ljudi iz inostranstva. Najpoznatiji slučaj usvojenja je prošle godine izazvao veliku pažnju - nemački kancelar Gerhard Šreder usvojio je devojčicu iz dečjeg doma. Nažalost, ne završavaju sva deca tako srećno.

Prema ruskim zakonima, svi budući roditelji moraju da ispunjavaju stroge kriterijume koji garantuju da će dete imati normalnu porodicu. U praksi, takvo usvojenje je prilično skupo, pa se veliki broj dece usvaja privatnim kanalima.

Tako je i Irma Pavlis, umesto tridesetak hiljada dolara koje je trebalo dati agenciji za usvajanje, potrošila samo jedanaest. Pomogao joj je 'privatni posrednik' koji je sredio sva dokumenta, pa je Irma, koju su američke zvanične institucije nekoliko puta odbile kao nepodobnu, ipak dobila čak dvoje dece. Mali Aleks je kod nje živeo samo mesec dana...

Posao od deset milijardi dolara

Ilegalna trgovina decom u svetu treća je najprofitabilnija grana, odmah posle trgovine drogom i oružjem, upozorio je Unicef, organizacija Ujedinjenih nacija koja se bavi zaštitom prava dece. Stušnjaci Unicefa procenjuju da kriminalne grupe godišnje u ovoj ilegalnoj industriji obrnu čak deset milijardi dolara. Izvršni direktor Kerol Belami kaže da je situacija alarmantna, zbog čega je pozvala zakonodavce da ubrzaju proces donošenja zakona koji bi zaustavili eksploataciju i zlostavljanje dece.

'Poslanici širom sveta imaju jednostavan izbor. Ili će doneti odluke koje će zaštiti decu ili će decu ostaviti ranjivu kriminalcima', rekla je Belami na godišnjem sastanku pod pokrovoteljstvom Unicefa koji je održan u Manili.

Prema njenim rečima, iz budžeta država hitno moraju biti izdvojena sredstva kako bi se sprovele nezavisne istrage kojima moraju biti obuhvaćeni svi za koje se sumnja da učestvuju u trgovini decom.

'Deca su odgovornost svakog društva i bez obzira koliko su uticajne kriminalne grupe njima se mora stati na put'.

Trgovina decom je najrasprostranjenija u siromašnim zemljama, a u nju su često umešani i turistički radnici. Prema izveštajima iz Vašingtona, žrtve više od 50 odsto trgovine ljudima su upravo deca, dok Međunarodna organizacija za rad procenjuje da se svake godine 1,8 miliona dece uvuče u industriju seksa.

Najteži vidovi trgovine decom su prodaja maloletnih devojčica budućim bračnim partnerima, krađa i prodaja beba parovima koji ih usvajaju uz pomoć falsifikovanih papira i prodaja dece koja završavaju kao prosjaci na ulicama velikih gradova. Lj. Milinčić - A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.