Iranski ambasador u UN: Uvođenjem sankcija, SAD krše rezoluciju UN

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2018, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski ambasador u UN: Uvođenjem sankcija, SAD krše rezoluciju UN

Iranski ambasador pri UN Golamali Košru optužio je danas SAD sa su "drsko i smelo" prekršile rezoluciju Saveta bezbednosti UN o nuklearnom sporazumu ponovnim uvođenjem sankcija Iranu, i pozvao na "kolektivni odgovor međunarodne zajednice".

Košru je u pismu koje je danas uputio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu naveo da su SAD "jednostrano uvele prinudne mere" koje krše Međunarodnu povelju o građanim i političkim pravima kao i Međunarodnu konvenciju o eliminisanju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svih oblika rasne diskriminacije.

Iranski ambasador je zatražio da pismo bude prosleđeno članicama Saveta bezbednosti UN i Generalnoj skupštini, kako bi se kolektivno odgovorilo na "neodgovorno ponašanje SAD".

Nove sankcije SAD Iranu stupile su danas na snagu, ali je zasad osam velikih uvoznika iranske nafte pošteđeno kazni.

Sankcije su usmerene na iranski energetski, finansijski i trgovinski sektor kako bi se oslabila privreda te zemlje posle odluke predsednika SAD o povlačenju iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. postigao sa svetskim silama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ambasador Irana: UN treba SAD da smatraju odgovornim

Izvor: Blic, 06.Nov.2018, 01:53

Ujedinjene nacije trebalo bi da smatraju SAD odgovornim zbog vraćanja sankcija Iranu koje će da uguše iransku naftnu i pomorsku industriju, a protivno rezoluciji Saveta bezbednosti UN, naveo je danas iranski ambasador u UN, u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.