Iran tvrdi da je britanski tanker oštetio ribarski brod

Izvor: RTS, 20.Jul.2019, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran tvrdi da je britanski tanker oštetio ribarski brod

Naftni tanker "Stena Impero" je zaplenjen zbog toga što je učestvovao u sudaru sa iranskim ribarskim brodom, tvrde nadležni u toj zemlji. Posada je sada u bazi Bandar Abas i ostaće na plovilu do kraja istrage.
Britanski tanker "Stena Impero" je zaplenjen zato što je navodno oštetio ribarski brod, a zatim nije odgovorio na poziv malog broda za uzbunu, objavila je iranska agencija Fars, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Rojters.

Ribarski brod je obavestio iransku organizaciju za lučku i pomorsku plovidbu koja je o tome informisala Revolucionalnu gardu, nakon čega su njeni brodovi usmerili britanski tanker u luku radi istrage, javlja IRNA.
AP ocenjuje da bi pokušaj Irana da ponudi "tehničko" objašnjenje za zaplenu tankera, mogao da signalizira moguću deeskalaciju tenzija u Ormuskom moreuzu koji je od strateškog značaja za svetsku trgovinu.
"Tanker nije nosio teret, posada ostaje u bazi do kraja istrage"
Šef Organizacije za luke i primorje iranske južne provincije Ormozan, Alahmorad Afifipur rekao je da tanker nije nosio nikakav teret, prenela je ISNA.
Svi članovi posade su sada u bazi Bandar Abas i ostaće na plovilu do okončanja istrage, rekao je Afifipur za agenciju Fars.
Dodao je da je će 23 člana posade možda biti ispitana o tehničkim pitanjima.
Posadu čini 18 državljana Indije, tri državljanina Rusije i još dva pripadnika drugih nacionalnosti. Ruske diplomate do sada nisu uspele da stupe u kontakt sa svojim državljanima, rekao je predstavnik ambasade u Teheranu za Tas.
Bahrein, Francuska, Nemačka osuđuju Iran
Nemačka, Francuska, Bahrein osudile su zaplenu britanskog tankera i pozvali Teheran da odmah pusti brod i mornare.
Bahrein, u kojem je stacionirana američka Peta flota, traži od Irana da prekine sa "neodgovornim" potezima, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova te zemlje.
Francusko ministarstvo izrazilo je zabrinutost zbog ovog incidenta navodeći da je takav postupak naškodio pokušajima smirivanja tenzija u regionu.
Nemačka je takođe ocenila da potez Irana opasno pogoršala ionako napetu situaciju u oblasti.
Oglasili su se i Indija i Filipini, čiji državljani su u posadi zaplenjenog tankera, tražeći njihovo oslobađanje. 
Iranci su juče na kratko zadržali još jedan britanski brod, ali mu je potom dozvoljeno da nastavi plovidbu.
Britanija je ranije saopštila da traži hitno informacije o tankeru koji je išao ka Saudijskoj Arabiji i iznenada promenio kurs posle prolaska kroz Ormuski moreuz.
Tenzije između Zapada i Irana porasle su od početka jula kada je britanska mornarica zaplenila iranski tanker kod Gibraltara, zbog sumnje da krijumčari naftu u Siriju kršeći sankcije EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.