London „zabrinut“ da bi Rusija mogla biti „umešana u zalenu“ tankera u Ormuskom moreuzu

Izvor: Vostok.rs, 21.Jul.2019, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London „zabrinut“ da bi Rusija mogla biti „umešana u zalenu“ tankera u Ormuskom moreuzu

Britanska obaveštajna služba MI-6 i Centar za Vladine komunikacije Velike Britanije (GCHQ) proveravaju verziju da Rusija može biti umešana u zaplenu Irana tankera "Stena Impero", navodi "Sandej miror", pozivajući se na izvore.
Prema podacima lista, „postoji zabrinutosti“ da se britanski tanker mogao naći u iranskim vodama zbog lažnih koordinata GPS, koje je iranska obaveštajna služba navodno mogla da pošalje uz pomoć „ruske špiunske tehnologije“. Izvor „Sandej Mirora“ u vojnom resoru je saopštio da je na pomoć tankeru krenula fregata „Montroz“, ali da je zakasnila 10 minuta, jer je „Stena Impero“ koji se nalazio do tada u teritorijalnim vodama Omana, već bio „usmeren“ u vode Irana, prenose RIA Novosti.
„Rusija poseduje tehnologije za falsifikovanje GPS i ona je mogla da pomogne Iranu u toj avanturi“, saopštio je listu izvor u zapadnoj službi bezbednosti, po čijem mišljenju su Korpus čuvara islamske revolucije i ruska obaveštajna služba „vrlo tesno sarađivale u Siriji, štiteći i promovišući svoje interese“. List tvrdi da je Rusija mogla da „učestvuje u zapleni tankera samo uz odobrenje Vladimira Putina“.  

Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.