Iran obesio muškarca optuženog za špijunažu

Izvor: Blic, 29.Dec.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran obesio muškarca optuženog za špijunažu

Iran je juče obesio muškarca koji je optužen da je špijunirao vojni aparat zemlje u korist Mosada, izraelske tajne službe.

Iransko sudstvo je, preko zvanične novinske agencije IRNA, saopštilo da je Ali Akbar Sijadat pogubljen vešanjem u zatvoru Evin u Teheranu nakon što je proglašen krivim za odavanje poverljivih informacija Izraelu, između ostalog detalje o raketnom programu Islamske revolucionarne garde.

Sijadat se, prema optužnici, tereti za "širenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << korupcije” i "podršku cionističkom režimi”, kao i za to da je u više navrata dobio 7.000 dolara prilikom susreta sa izraelskim agentima u inostranstvu između 2004. i 2008.

IRNA piše da je Sijadat takođe priznao da je na početku dobio 60.000 dolara da bi otpočeo karijeru špijuna.

Za vreme svojih "poslovnih putovanja” u Tursku, Tajland i Holandiju iznosio je poverljive podatke koristeći odašiljače, digitalni fotoaparat i laptop. Podaci su se odnosili na vojne manevre, baze, rakete, letove mlaznjaka i padove vojnih aviona.

Sijad je prvi Iranac pogubljen za špijunažu od novembra 2008.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.