Iran čestitao Hamasu na pobedi

Izvor: B92, 24.Nov.2012, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran čestitao Hamasu na "pobedi"

Teheran -- Iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad je u telefonskom razgovoru čestitao premijeru Ismailu Hanijeu iz Hamasa na "velikoj pobedi" nad Izraelom.

Hanije se zauzvrat "zahvalio Iranu za podršku", nekoliko dana nakon što je Teheran potvrdio da je isporučivao vojnu pomoć Gazi.

"Iranski predsednik je čestitao narodu Gaze i (palestinskom) otporu koji se suočio sa cionističkom agresijom na njihovoj velikoj pobedi. Stojimo uz palestinski narod", javila je iranska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinska agencija IRNA.

Predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani kazao je u sredu da je Iran vojno pomagao islamistički Hama.

Hamas kontroliše pojas Gaze od sredine 2007. godine nakon što je pobedio umereniji, sekularni Fatah. Hamasovci su ispalili prvi put rakete na el Aviv tokom osmodnevnog sukoba s Izraelom okončanog u 21. novembra prekidom vatre.

"Mi smo ponosni što branimo narod Palestine i Hamas i naša pomoć njima je bila i finansijska i vojna", rekao je Laridžani, podseća AP.

Šef iranske revolucinanarne garde general Muhamed Ali Džafari je takođe rekao u sredu da je Teheran obezbedio tehnologiju za rakete tipa "fadžr " dometa 75 kilometara kojim je ciljan Tel Aviv, ali je porekao snabdevanje oružjem. On je rekao da se oružje "ubrzano proizvodi" u Gazi.

I lider Hamasa Kaled Mašal, koji živi u izgnanstvu, se zahvalio Iranu kao i Egiptu za njihovu podršku tokom sukoba, istakavši da je Iran imao ulogu naoružavanju islamističke organizacije.

U izraelskoj vojnoj operaciji "Stub odbrane", najkrvavijoj posle nepune četiri godine, poginulo je više od 160 Palestinaca i šestoro Izraelaca.

Palestina je ranije danas saopštila da je situacija u pojasu Gaze ekstremno osetljiva i da se zbog izraelskog kršenja prekida vatre rizikuje podrivanje zatišja koje se tek obnovilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.