Subota, 24.11.2012.

13:21

Iran čestitao Hamasu na "pobedi"

Iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad je u telefonskom razgovoru čestitao premijeru Ismailu Hanijeu iz Hamasa na "velikoj pobedi" nad Izraelom.

Izvor: Tanjug

Default images

Hanije se zauzvrat "zahvalio Iranu za podršku", nekoliko dana nakon što je Teheran potvrdio da je isporučivao vojnu pomoć Gazi.

"Iranski predsednik je čestitao narodu Gaze i (palestinskom) otporu koji se suočio sa cionističkom agresijom na njihovoj velikoj pobedi. Stojimo uz palestinski narod", javila je iranska novinska agencija IRNA.

Predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani kazao je u sredu da je Iran vojno pomagao islamistički Hama.

Hamas kontroliše pojas Gaze od sredine 2007. godine nakon što je pobedio umereniji, sekularni Fatah. Hamasovci su ispalili prvi put rakete na el Aviv tokom osmodnevnog sukoba s Izraelom okončanog u 21. novembra prekidom vatre.

"Mi smo ponosni što branimo narod Palestine i Hamas i naša pomoć njima je bila i finansijska i vojna", rekao je Laridžani, podseća AP.

Šef iranske revolucinanarne garde general Muhamed Ali Džafari je takođe rekao u sredu da je Teheran obezbedio tehnologiju za rakete tipa "fadžr " dometa 75 kilometara kojim je ciljan Tel Aviv, ali je porekao snabdevanje oružjem. On je rekao da se oružje "ubrzano proizvodi" u Gazi.

I lider Hamasa Kaled Mašal, koji živi u izgnanstvu, se zahvalio Iranu kao i Egiptu za njihovu podršku tokom sukoba, istakavši da je Iran imao ulogu naoružavanju islamističke organizacije.

U izraelskoj vojnoj operaciji "Stub odbrane", najkrvavijoj posle nepune četiri godine, poginulo je više od 160 Palestinaca i šestoro Izraelaca.

Palestina je ranije danas saopštila da je situacija u pojasu Gaze ekstremno osetljiva i da se zbog izraelskog kršenja prekida vatre rizikuje podrivanje zatišja koje se tek obnovilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: