Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Rusija neće dozvoliti radarsku bazu u Azerbejdžanu

Iranske vlasti saopštile su danas da ih je Rusija uverila da neće dozvoliti da SAD u Azerbejdžanu postave radarsku stanicu za odbranu od projektila iz Teherana, uprkos obećanju datom Vašingtonu.

Ovo saopštenje je još više zakomplikovalo odnose između Irana, Rusije i SAD, već zaoštrene zbog spornog nuklearnog programa Teherana, ocenila je američka agencija AP. Rukovođena ekonomskim i političkim interesima, Rusija je bila blizak saveznik Irana, odbijajući napore SAD da izvrše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još jači pritisak na Teheran kako bi zaustavio obogaćivanje uranijuma, navela je agencija. S druge strane, vlasti u Moskvi došle su u konflikt sa SAD, zbog namere Vašingtona da postavi odbrambeni raketni štit u Poljskoj i Češkoj. Ruski predsednik Vladimir Putin iznenadio je, početkom meseca, javnost, ponudivši da američka radarska stanica bude postavljena u severoistočnom Azerbejdžanu, naveo je AP.

Međutim, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Mohamad Ali Hoseini rekao je danas na konferenciji za novinare da su ruski zvaničnici lično uverili iranske vlasti da Putin neće ostati pri ponudi koju je dao SAD.

"Izgleda da Rusija ne planira da donosi odluke koje bi mogle da izazovu nestabilnost i naruše bezbednost u regionu u kojem se nalazi", rekao je Hoseini.

Hoseini je dodao da će Iran pozvati u Teheran ambasadore Rusije i Azerbejdžana, kako bi razgovarali o Putinovom predlogu. O istoj temi on će razgovarati sa vlastima zemalja domaćina i iranski ambasadori u Moskvi i Bakuu.

Azerbejdžan se sa Rusijom graniči na severu, a sa Iranom na jugu.

SAD su u januaru predložile vlastima Poljske i Češke da na njihovim teritorijama postave radarske baze i atiraketni štit. Ovom planu oštro su se usprotivile Rusija i Iran, optužujući SAD za zaoštravanje odnosa sa Rusijom i započinjanje nove trke u naoružanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.