Iran: Kosovo je Srbija, Zapad je licemeran

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Kosovo je Srbija, Zapad je licemeran

Zamenik iranskog ministra inostranih poslova Ali Ahani, čija zemlja nije priznala Kosovo, izjavio je da će Teheran nastaviti politiku kakvu vodi u odnosu na Balkan.

Upitan da li postoji mogućnost da Iran prizna nezavisnost Kosova, Ahani je odgovorio da je Teheran, što se tiče Balkana, "uvek sledio principijelan stav, zasnovan na činjenici da svaka odluka Irana u vezi sa tim regionom mora doprineti učvršćivanju stabilnosti i bezbednosti na Balkanu".

"Takvu politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ćemo nastaviti", najavio je Ahani.

On je izjavio da su se, tokom dvodnevnih razgovora u Beogradu, zvaničnici Srbije saglasili sa njim da zapadne zemlje pitanju ljudskih prava pristupaju "na politički način, uz primenu diskriminacionih metoda".

Ljudska prava su sredstvo političkog pritiska, mada se radi o svetom principu. Evropa nema pravo da usvoji model ponašanja koji onda nameće celom svetu, ocenio je Ahani.

Prema njegovim rečima, prilikom usvajanja modela ponašanja vezanog za ljudska prava potrebno je voditi računa o verskim, nacionalnim i kulturnim karakteristikama svake zemlje.

Ahani je izjavio da se sa domaćinima u Beogradu saglasio da obim trgovinske razmene Srbije i Irana nije u skladu sa mogućnostima, posebno u energetici, farmaciji i poljoprivredi.

Naglasivši da je Iran bio jedan od glavnih snabdevača naftom bivše Jugoslavije, Ahani je najavio razmenu stručnih delegacija iz Srbije i Irana, radi razvoja saradnje u energetici.

Prema njegovim rečima, postoje veliki potencijali u obe zemlje u energetici i petrohemiji, kao i u oblasti novih izvora električne energije.

Ne radi se samo o bilateralnoj saradnji, već kompanije iz Irana i Srbije mogu i zajednički da nastupaju na trećim tržištima, rekao je Ahani.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.