Irak poziva Tursku da odmah povuče trupe sa severa Iraka

Izvor: Blic, 05.Dec.2015, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak poziva Tursku da odmah povuče trupe sa severa Iraka

Iračke vlasti pozvale su danas zvaničnu Ankaru da "momentalno povuče svoje snage", uključujući tenkove i artiljeriju, koje je bez pristanka zvaničnog Bagdada rasporedila na severu Iraka, saopštio je danas kabinet iračkog premijera Hajdera al-Abadija.

"Iračke vlasti pozivaju Tursku da se odmah povuče sa teritorije Iraka" navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.

- Imamo potvrdu da su turske snage, odnosno jedan naoružani bataljon, ušle na teritoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Iraka, navodno da bi obučavale iračke trupe, bez poziva ili odobrenja iračkih federalnih vlasti. To smatramo teškim kršenjem iračkog suvereniteta - saopštio je kabinet iračkog premijera.

Turski mediji su javili da je oko 150 turskih vojnika, u pratnji 20 do 25 tenkova, poslato kopnenim putem ka regionu Bašika, severoistočno od Mosula, grada koje Islamska država smatra svojim centrom u Iraku.

Na tom području se protiv džihadista inače bore kurske pešmerga snage, a turska novinska agencija Anadolija je izvestila da su turski vojnici tamo poslati da bi obučavali njih.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.