Irak: U racijama uhapšeno 39 osoba u bivšem uporištu Al Kaide

Izvor: Blic, 02.Dec.2010, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: U racijama uhapšeno 39 osoba u bivšem uporištu Al Kaide

BAGDAD - U seriji racija u Iraku u poslednjih pet nedelja u nekadašnjem jakom uporištu krila Al Kaide u provinciji Anbar, uhapšeno je 39 osoba koji se smatraju ekstremistima te terorističke organizacije.

Među uhapšenima je treći po važnosti komandant krila Al Kaide u Iraku odnosno ministar bezbednosti takozvane Islamske države Irak (IDI) Hazim al Zavi, zatim zamenik ministra rata Ibrahim al Zobai, kao i verski savetnik tzv. IDI Ali al Fahdavi, prenela je agencija Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Irački ministar unutrašnjih poslova Džavad al Bolani javno je danas pokazao svih 39 uhapšenih ekstremista na konferenciji za novinare i zatražio smrtnu kaznu za sve njih "čak i pre nego što im se sudi".

"Danas ćemo mi poslati ove kriminalce, a rezultati istrage će ih na sudu odvesti u smrt", rekao je ministar i dodao "naši (vladini) zahtevi su da se ne odugovlači sa sprovođenjem smrtne presude", javila je agencija AP.

Irački ministar unutrašnjih poslova Džavad al Bolani je rekao da je to konačno uništenje pobunjeničkog pokreta i zatražio hitno izvršenje smrtne presude kako bi se "osiguralo da ih pobunjeničke snage ne oslobode".

Ministar nije naveo gde su muškarci u narandžastim zatvorskim kombinezonima uhapšeni, već ih je novinarima predstavio kao operativce IDI - krila Al Kaide u Iraku u sunitskoj provinciji Anbar.

Al Bolani je rekao da su dokumenti i video materijal kao i sama njihova priznanja, potvrdila njihovu krivicu za "ranije napade i planove da izvedu nove".

AP je upozorila da je stav ministra odlazeće iračke vlade u suprotnosti s milionima dolara koje su SAD utrošile u pokušaju da uvedu vladavinu prava i osiguraju optuženima pravično suđenje u Iraku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.